70 år - og fortsatt frisk og rask

Roald Røe (til venstre) og Jan Ove Øigård i Surnadal kjøpte «Presteskøyta I» i fjor.

Roald Røe (til venstre) og Jan Ove Øigård i Surnadal kjøpte «Presteskøyta I» i fjor.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

«Prestskøyta I» er 70 år, men seg sprek som en ungdom. Søndag viste den seg fram på Fjorddag i Bøfjorden.

DEL

Det handler selvsagt mye om båter på den tradisjonsrike fjorddagen i Bøfjorden.

Sundbåten «Framnæs» har vært fast «gjest» de siste årene. Også denne gang fikk de som ønsket det være med «Framnæs» på en rundtur på fjorden, der Bernt Bøe forteller om stedene som passeres underveis, og om forskjellige hendelser.

Men i år var det også en annen båt som tiltrakk seg stor oppmerksomhet der den lå ved samvirkekaia på Bølandet; nemlig «Presteskøyta I».

Den er den ene av de tre Presteskøytene som ble bygget av J M Kleivset Båtbyggeri i Skålvikfjorden, og overlevert til tre forskjellige prester i Nord-Norge i 1949.

Fin og velstelt

Nå er denne båten, etter å vært hjemmehørende rundt om på forskjellige steder, havnet i Surnadal.

- Vi kjøpte den i fjor av en mann som skulle flytte fra Averøya til Hvaler. Den ble byttet i en «tupperwarebåt,» forteller de to nåværende eierne, Roald Røe og Jan Ove Øigård fra Surnadal.

De har i år vært på en fin tur med denne båten nordover til Steigen.

Selv om båten er 70 år er den fin og velstelt.

Ungdommen raskest

Kapproing hører også med på fjorddagen. Den nybygde fyringen fra Valsøyfjord stilte ikke opp, så det ble et oppgjør mellom kirkebåten «Hjelmkonnå», bygget for 10 år siden, og den rundt 140 år gamle «Fosnabåten» fra Heggem.

Se bilder:

Rett etter start var det lett å se at det var rått parti; «Hjelmkonnå» tok lett ledelsen. Men litt skjult bak noen holmer var det noe muffens som skjedde, for da båtene kom til «oppløpet» var det en stund et jevnt race. Men på slutten økte kirkebåten farten, og det ble en sikker seier til de unge roerne i «Hjelmkonnå».

Etter at turen på fjorden med «Framnæs» var over, var det samling på Sjøbruksmuseet på andre siden av fjorden, der det var lokalhistorisk kulturprogram.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken