Nå kan sunndalingene bruke biblioteket igjen

Det har vært et tidkrevende arbeid å merke og flytte om på ca 25.000 bøker, men nå er de snart i mål. Mandag kan sunndalingene ønskes velkommen til et mer moderne og brukervennlig bibliotek. Fra venstre: Torgeir Brun, Tor Vaagen og Claus Christiansen.

Det har vært et tidkrevende arbeid å merke og flytte om på ca 25.000 bøker, men nå er de snart i mål. Mandag kan sunndalingene ønskes velkommen til et mer moderne og brukervennlig bibliotek. Fra venstre: Torgeir Brun, Tor Vaagen og Claus Christiansen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter over en måned med stengte dører, kan Sunndal folke-bibliotek mandag 14. januar ønske velkommen til et mer moderne og mer brukervennlig bibliotek.

DEL

– Sunndal folkebibliotek er etter hvert blitt godt voksent – 175 år. Det har skjedd mye på disse årene og det er klart at biblioteket er noe helt annet i dag ennå det var på 1800-tallet. Samfunnet er hele tiden i endring og vår mediebruk er noe helt annet i dag enn det var for ti år siden. Biblioteket må avspeile denne utviklingen så godt som mulig. Vi har derfor med begrensede midler prøvd å ominnrede biblioteket så det skal fungere bedre for brukerne, sier biblioteksjef Claus Christiansen.

En kommunal bevilgning på 300.000 kroner gjorde at biblioteket kunne gå til innkjøp av to utlånsautomater. Disse gjør at folk kan både låne og levere bøker uten å måtte bli betjent av noen ansatte.

– Automatene er veldig brukervennlige og enkle i bruk. Du må ha med lånekortet, eller du kan også laste ned kortet på mobilen din.

Løsningen gjør at vi som jobber her får frigjort tid som skal brukes til en tettere kontakt med våre brukere. Vi skal være mer ute i lokalet og mindre bak skranken. Vi skal treffe folk blant bøkene og det vil skape en ny type relasjon mellom oss og brukerne, sier Torgeir Brun, som er barne- og ungdomskonsulent ved Sunndal folkebibliotek.

Chipet 25000 bøker

For å ta i bruk utlånsautomatene måtte alle bøkene, rundt regnet 25000, merkes med elektroniske chip. Når så alle bøkene måtte ut av hyllene likevel, ble anledningen samtidig benyttet til å omorganisere hele biblioteket.

– Dette er jo noe vi har ønsket oss i mange år. Vi har gjennom lang tid jobbet med å legge planer og tegnet skisser der vi så for oss det fremtidige biblioteket. Vi har også besøkt andre bibliotek for å se på nye løsninger. Det som pekte seg ut var biblioteket på Ulsteinvik. Vi likte det vi så der og har brukt inspirasjon derfra da vi jobbet med å finne den beste løsningen for oss, forteller Brun.

To avdelinger

Tidligere var barne- og ungdomsavdelingen og voksenavdeling adskilt, slik er det ikke lenger. Nå er biblioteket delt i to avdelinger, en for faglitteratur og en for skjønnlitteratur.

– Vi har plassert reolene med barne- og ungdomslitteratur side om side med voksenlitteraturen. Det er noe vi tror både barna og foreldrene vil sette pris på, sier Brun.

Biblioteksjefen sier han håper brukerne blir inspirert og vil finne frem til bøker, tidsskrifter og film som de egentlig ikke visste at de hadde lyst til å lese eller se.

Lesesalen er omgjort til barneavdeling for de minste. Der lokalsamlingen var, er det nå en liten lesesal. Ellers er det flere sittegrupper rundt om i biblioteket. Et langbord for datamaskinene er også installert.

Bedre plass

– Har dere vært nødt til å kassere noen av bøkene?

– Nei, det har vi ikke. Faktisk har det blitt bedre plass. Men når det gjelder film skal vi gjøre en skikkelig opprensking. Vi skal ikke konkurrere med tv, Nettflix eller andre strømmingstjenester, det har vi hverken mulighet eller ønske om.

Det er ikke bare de som vil låne bøker som oppsøker biblioteket. Fra i høst møtes en nystartet sjakklubb fast hver mandag. Språkkafeen har sin faste dag på torsdag. Ellers arrangeres det forskjellige kvelder med ulike tema. Ett av dem er «strikk og lytt». En kveld der man tar med seg strikketøyet og hører på høytlesning.

2019 er også bokår og det vil bli forskjellige arrangementer i den forbindelse.

– Biblioteket handler egentlig ikke om bøker, men om mennesker, sier Brun.

Tilbud uten terskel

– Det er så inn i tiden å snakke om lavterskeltilbud, men biblioteket er en møteplass helt uten terskler. Her kreves det ingen ting av deg for å komme. Du trenger ikke kjøpe noe, du trenger heller ikke låne noe. Du kan faktisk bare sitte her om du ønsker det. Vi vil at biblioteket skal være en møteplass for folk i alle aldre, sier Brun.

– Er besøkstallene på biblioteket gode?

– Med tanke på at vi har hatt stengt hver mandag og hele desember, er vi fornøyde. Vi har hatt 27.000 besøkende gjennom året og utlånstallene er stabile. Det er gledelig at barnelånerne, aldersgruppen opp til 12 år har doblet seg sammenlignet med året før.

Artikkeltags