Fotballens siste tabu

Henrik Gjesdal (til venstre) og Dan Petter Ulvestad fra KBK hadde tatt turen til kulturskolen for å se og høre Andreas Koschinski Kvisgaard i «Ingen er homo i 2. divisjon».

Henrik Gjesdal (til venstre) og Dan Petter Ulvestad fra KBK hadde tatt turen til kulturskolen for å se og høre Andreas Koschinski Kvisgaard i «Ingen er homo i 2. divisjon».

Av

– Homofile skal aksepteres, og holdningene må endres. Dette er jo det siste tabuet i fotballen.

DEL

KBK-spillerne Henrik Gjesdal og Dan Peter Ulvestad var blant publikum da forestillingen «Ingen er homo i 2. divisjon» ble vist på Kulturskolen i Kristiansund onsdag.

Det var Nordmøre og Romsdal Fotballkrets som i samarbeid med Idrettskretsen i Møre og Romsdal og lokale klubber i Kristiansund sto bak forestillingen, som også er vist flere andre steder i landet.

Det store spørsmålet som stilles i «Ingen er homo i 2. divisjon» er hvorfor ingen har stått fram som homofil i norsk toppfotball.

Med kun supporterutstyr og en stol som rekvisitter vil stykket sette holdningene i norsk herrefotball på plass.

Publikum var fra lokale klubber, og det var mange unge i salen. Men oppmøtet var langt fra imponerende.

Skapene åpnes

Forestillingen handler om Kristian Andersen, som er supporter for Raufoss Fotball. Han er ute på foredragsturne for Foreningen FRI og Norges Fotballforbund for å snakke om «elefanten i rommet». Kristian er også åpen homofil.

– Nå åpnes skapene over alt! Klesskapet, kjøkkenskapet, barskapet! Ja, til og med en liten kommode åpner seg, sier han om tiden vi lever i.

Men ingen skap har så langt åpner seg hos herrene i fotballklubbene. Når man vet at 3–5 % av befolkningen er skeive, kan det umulig være slik at det ikke finnes en homofil spiller blant de mange lagene som er i toppfotballen.

Stereotyper og maskulinitet

Hovedpersonen drømmer seg tilbake til den gangen han selv kom ut, og hvor fantastisk fri han følte seg. Han leker med homofile «feminine» stereotyper, som vi alle kjenner så godt.

Men når det kommer til stykket: Hva er egentlig maskulinitet? Kan det være at disse idrettsutøverne er redde for å bli satt i en slik bås?

Han røper at han vet om en skeiv fotballspiller som er i 2. divisjon. De møttes på nettstedet Gaysir, og har hatt kontakt lenge. Han vet derimot ikke hva spilleren heter, hvordan han ser ut eller hvilket lag han spiller for. Men han finnes, og han har ingen planer om å komme ut av skapet.

Åpenhet eller idrettskarriere?

Kristian kaller denne gutten Ingen. Ingen er homofil, og er livredd for at hans legning skal skade karrieren hans. Selv om vi lever i et samfunn der alle har de samme rettighetene, er Ingen i skapet. Vi får lov å elske de vi elsker, men ingen skal stoppe Ingen fra nå sitt mål: Å bli tatt ut på landslaget eller en utenlandsk klubb.

Henrik Gjesdal og Dan Peter Ulvestad fra KBK var blant publikum onsdag. Gjesdal syntes stykket hadde et viktig budskap.

– Dette er jo det siste tabuet i fotballen. Homofile skal aksepteres, og holdningene må endres. Jeg kjenner ikke til noen homofile spillere, så det er vanskelig å vite hva som skal til for at de skal komme ut. Så lenge det er en dyktig og hyggelig spiller, er det helt greit å være homo.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags