Det blir kvinnelig regissør på Gurispelet i 2018 – den andre kvinnen i sjefsrollen siden spelet flyttet til Gurisenteret i 2009. Akkurat det valget synes Peggy Kruse, forfatteren av «Fru Guri av Edøy» – er helt på sin plass.

– Jeg mener ikke at det skal eller bør være kvinnelig regissør. Men det handler mye om sterke kvinneskikkelser, og da skader det ikke om det er en kvinne i sjefsstolen av og til, sier Kruse.

Tirsdag møtte hun Karoline Gregersen Herlofsen for første gang. På bakrommet på Gurisenteret gikk hun gjennom manuset med nykommeren.

– Jeg føler at vi er i de samme tankebanene. Jeg finner gjenklang i verdiene jeg har lyst til å fortelle. Jeg håper hun vil holde fast ved røttene. Og vi er blitt enige om at det er best å spørre først og grave etterpå, sier Gurispelets mor.

Karoline Gregersen Herlofsen ble invitert til Gurispelet i fjor av Line Værndal. Karoline forelsket seg tvert i Smøla og folket.

– Det er helt rått at et lite sted som Smøla klarer å lage noe slikt, sier Karoline, som bare følte at hun måtte komme med sine tilbakemeldinger til arrangørstaben.

De tilbakemeldingene ble oppfattet som en søknad. Og etter at CV og referanser ble sjekket, var produksjonskomiteen for Fru Guri raske med å engasjere artisten, sangeren og tekstforfatteren, som kanskje er best kjent for sitt samarbeid med Marianne Krogness.

Vil løfte kvinnene

Utespel har hun liten erfaring med. Musikk og humor er hennes styrke. Hun har stor respekt for kvinnene i Fru Guri, og vil løfte dem opp dit de fortjener å være.

– Samarbeidsformen rundt en slik oppsetning er viktig. Men det kommer nok til å bli endringer. Jeg synes årets forestilling med mer musikk løftet seg i forhold til fjorårets. Derfor kan det hende det blir mer musikk neste år.

Flesteparten av rollene for 2018-oppsetningen er klare. Nina Woxholtt fortsetter som Fru Guri, Line Verndal tar en ny runde som Ingeborg.

– Vi venter litt med å slippe de andre navnene, sier Laila Skaret i produksjonskomiteen.

2018-versjonen kommer neppe til å bli revolusjonerende ny. Skal det bli store endringer, venter man til jubileumsåret 2019.

– Publikumsoppslutningen i år var lavere enn i 2016. Det kan ha flere årsaker. Vi gjør noen grep for å få flere til å komme og se Fru Guri neste år, sier Skaret.