Hadde ikke peiling på at hun skulle få stipend

Martyna Szymanska ble plutselig stipendvinner. Edvin Eriksen (fra venstre) fra Norsk Kulturskoleråd, Arve Njølstad fra Norsk Tipping og Smøla-ordfører Roger Osen overrakte penger og ikke minst heder og anerkjennelse til den unge musikeren under en konsert onsdag.

Martyna Szymanska ble plutselig stipendvinner. Edvin Eriksen (fra venstre) fra Norsk Kulturskoleråd, Arve Njølstad fra Norsk Tipping og Smøla-ordfører Roger Osen overrakte penger og ikke minst heder og anerkjennelse til den unge musikeren under en konsert onsdag.

Av

Det går i musikk døgnet rundt for talentfulle Martyna Szymanska. Onsdag ble Smøla-jenta fullstendig overrumplet da hun fikk overrakt Drømmestipendet av ordføreren.

DEL

Hvert år deler Norsk Tipping i samarbeid med norsk kulturskoleråd ut drømmestipend til unge mennesker som på en eller annen måte utmerker seg innen kunst, musikk, dans, komposisjon, sport eller andre kulturuttrykk. Stipendet er på 15.000 kroner, og hvert år deles den ut til hundre vinnere over hele Norge.

I år valgte Smøla kommune å nominere Martyna Szymanska på 18 år. Hun er så langt den eneste fra Smøla som har vunnet stipendet som musiker.

Musikk hele døgnet

Martyna begynte på kulturskolen på Smøla for sju år siden, og valgte el-gitar som sitt instrument. Gjennom årene har den svært talentfulle jenta hatt en rekke opptredener og spillejobber. Nå er hun nettopp ferdig med andre året på musikklinjen på Atlanten videregående skole. Tildelingen av drømmestipendet onsdag kom som lyn fra klar himmel:

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg er temmelig sjokkert, smilte Martyna etter tildelingen.

Men for henne er stipendet mye er enn bare kroner på konto:

– Det betyr at jeg blir sett, at andre legger merke til meg. Det er en kjempestor anerkjennelse, veldig viktig, legger hun til.

Arve Sjøstad fra Norsk Tipping sier at nettopp dette er poenget med stipendet:

– Sammen med Norsk Kulturskoleråd han vi bredt sammensatte fagjuryer som sitter sammen i flere dager og vurderer de nominerte. Det er svært mange kandidater som foreslås, det er et lite nåløye å komme gjennom. Stipendet gir de enkelte vinnerne en enorm anerkjennelse.

Edvin Eriksen (fra Gjemnes) i Norsk Kulturskoleråd er enig:

– Drømmestipendet utdeles på tvers av alle de aktivitetene som en kan finne i en kulturskole. Vinnerne er fantastiske, dyktige unge folk som fortjener stor anerkjennelse. Vi håper at Martyna nå får inspirasjon til å fortsette med musikk, sa Eriksen.

Satser for fullt

Martyna har ennå et år igjen på musikklinja i Kristiansund. Det kan musikklivet i Kristiansund og på Smøla være glad for.

Hun er fast gitarist i Kristiansund Storband, hun er med i store musikkprosjekter på Smøla, hun har startet eget band og hun er stødig komp når årets elever skal ha sine avgangseksamener. For å nevne noe.

Hun har kommet inn på unge musikere ved NTNU, et utviklingsprogram for unge talenter.

– Jeg vil jobbe som musiker, og med den utdanningen får jeg fordypet meg i blues, jazz, pop. Stort sett alle sjangere, avslutter Martyna, 18-åringen med et helt unikt talent for gitar i tillegg til at hun er et lite kraftsentrum i musikkmiljøene rundt seg.

Artikkeltags