Lei av timer med lekser hver dag, skrev Trym Schei Kvendset i et knakende godt innlegg om gode grunner til leksefri. Det gjorde at han vant leserbrevkonkurransen «Hvem bestemmer».

Les innlegget hans her: Leksefri skule

Teatret Vårt har som en del av sitt opplegg i forbindelse med grunnlovsjubileet sammen med avisene Tidens Krav, Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke arrangert skrivekonkurransen «Hvem bestemmer?».

Målgruppen var elever på 5.–7. trinn ved skolene i fylket. Elevene kunne velge mellom flere oppgaver, og det var i utgangspunktet meningen å kåre fire vinnere i hver av de tre regionene.

Les alle innleggene nederst i artikkelen.

En vinner

Det kom inn mange gode oppgaver fra Nordmøre, der flere skoler deltok. Deltakelsen ble imidlertid ikke så bra i Romsdal og på Sunnmøre, og det ble derfor bestemt at det skulle kåres bare én fylkesvinner.
Og vinneren ble altså surnadalingen Trym Schei Kvendset i klasse 6A ved Øye skule.

Liker ikke lekser

Han tok pennen fatt da han en ettermiddag igjen måtte arbeide lenge med leksene. Hans bidrag til konkurransen ble et leserbrev der han argumenterer for leksefri skole.
– Jeg liker ikke å gjøre lekser, og det er urettferdig at vi må sitte timevis hver dag etter at vi er ferdige på skolen.
Han ante fred og ingen fare da han sammen med resten av sjettetrinnet tirsdag fikk beskjed om å møte i Tårnet etter langfri. Etter hvert forsto han hvorfor Marianne Myrbostad fra Barneteatret Vårt i Molde hadde tatt turen til Øye skule, sammen med Tidens Krav.
– Jeg visste ingen ting, men mamma sa at jeg kunne glede meg til å gå på skolen denne dagen, sier Kvendset.

Flere gode tekster

Jubelen sto i taket da det gikk opp for elevene hva som var i ferd med å skje.
– Dere på Øye skule har virkelig vært flinke og engasjerte i «Hvem bestemmer?». Det er flere enn vinneren som har skrevet gode tekster, så dere er velfortjente vinnere alle sammen, sier Myrbostad.
Enda mer jubel ble det da premiene kom på bordet; en sjekk på 5.000 kroner til klasse 6A, tur til Teatret Vårt i Molde og tur til Tidens Krav i Kristiansund.
Der skal elevene få omvisning, og blant annet få se hvordan en avisartikkel blir til, fra idé, via intervju og fotografering, utskriving, ombrekking og trykking.
– Elevene fortjener virkelig dette. De var så ivrige med prosjektet, at de flere ganger ofret friminuttene og fysak for å skrive, sier klassestyrer i 6A, Åse Aune.

Juryens begrunnelse

Tidens Krav fikk inn over 40 leserbrev fra elever på Nordmøre, og oppslutningen har vært overveldende. Alle leserbrevene finner du nederst i artikkelen.

Trym Schei Kvendset har skrevet et ærlig leserinnlegg rett fra hjertet. Han har skrevet om et tema som angår han hver eneste dag hele året, så lenge han er skolepliktig. I leserbrevet kommer det tydelig fram et ønske om medbestemmelse i egen hverdag, og han argumenterer godt for saken sin.

Tidens Krav ønsker å høre barn og ungdoms stemme oftere. I et demokratisk samfunn er det viktig at alle stemmer blir hørt. Send gjerne inn egne tekster eller tips oss om saker som du synes vi bør skrive om.

Her er alle innleggene:

Nettbruk

Barn burde få bestemme meir

Meir gym, mindre Norsk!

Leserbrev om ny fellesskole

Fotballtrening i staden for gym 

Øydeleggar lekser fritida vår?

Leksefri skule

Skulebussen er ein pengeslukar!

Mobbing på skulane

Global oppvarming

Kvifor bør vi bruke ull?

Kvifor er lekser nødvendig?

Stop mobbing

Gangfelt på Syltørvegen

Om utbygging på Øye skule

Utbygging på Øye skule

GRATIS BUSS TIL ALLE

Ja til leksefri skule

Gratis buss til alle

Større symjehall

Snøskuter i Norge

Mobbing

Global oppvaming

Meir mattid 

Brev til Statens vegvesen og Tingvoll kommune

Leksefri skule

Søknad til Tingvoll kommune

MILJØ

Null mobbing av klede

Gangfelt på Syltørvegen

Rulleskiløype i Surnadal

Nyheitene

Billigare skulebuss

Leksefri skule

Lengre skuledag

Åpent brev til Tingvoll kommune

Skytebane

Ebola truar menneskeheiten

Leksefri skule!

Leserbrev om Tourettes syndrom

Er det dyre og hestelinje på skulen din?

Mindre lekser og meir fritid