Fra Lossiusgården til Chat Noir

Herborg Kråkevik gleder seg til å opptre på Chat Noir for første gang. I februar har hun premiere på sitt nye enkvinneshow. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Herborg Kråkevik gleder seg til å opptre på Chat Noir for første gang. I februar har hun premiere på sitt nye enkvinneshow. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I september traff du henne i Lossiusgården. Over nyttår skifter hun scene til Chat Noir.

DEL

For kabareten «Kjære landsmenn» hentet hun hjem to komipriser. Rett over nyttår er Herborg Kråkevik klar med et nytt show – denne gang på Chat Noir.

Det er første gang hun spiller på den tradisjonsrike revyscenen i Oslo – og det forplikter. For Herborg Kråkevik (43) er opptatt av å ta vare på tradisjoner, men gjerne med sin egen vri.

– Jeg har veldig respekt for den tradisjonen Chat Noir representerer. Det jeg lager skal være tilpasset denne scenen og salen, og de forventningene folk kommer med. Samtidig kan jeg ikke skjule hvem jeg er. Jeg har sett på opptak fra mange revyer herfra, og det har jo vært vanlig å ha moro med hvor rare de som kommer fra bygda er. Det må jeg jo ha med på min måte – kanskje tar jeg det den andre veien og lager moro med hvor rare de er i Oslo, sier jenta fra Hardanger.

På salgstoppen til jul

Under Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival i september gnistret hun sammen med Festivalkvartetten under de tradisjonelle konsertene i Lossiusgården på Innlandet.

I julehelga kunne den allsidige artisten kunne gå inn med en plassering høyt oppe på bokhandlernes bestselgerliste. Juleheftet «Juleroser», som Kråkevik er redaktør for, topper salgslisten over årets julehefter. Heftet er ikke et tradisjonelt tegneseriehefte, men en samling fortellinger og tegninger der flere fremtredende norske forfattere og kunstnere har bidratt, blant dem dronning Sonja.

Herborg er selvsagt kjempeglad for suksessen.

– Det er tydelig at folk vil ha noe de kan sette seg ned og roe seg med, sier hun.

På Chat Noir i februar må hun skape et helt annet tempo. Men det skal ikke bare bli moro og fjas.

– Det skal bli en festforestilling, men jeg synes veldig mange undervurderer folk og tror at de bare er ute etter latter og ikke alvor. Men da er det jo ingen vits i å ha meg her. Det jeg kan er denne blandingen mellom humor og alvor. Jeg mener en kan utsette folk for mange ting, bare tekstene er gode nok, sier Herborg.

Frølands skyld

«Herborg til Chat Noir. For å frelsa levande og døde» er tittelen på forestillingen, som får premiere 10. februar. Mannen som skal holde orden på det hele er regissør Teodor Janson. Med seg på scenen har Herborg fire musikere – og sjølsagt blir det parodier.

– Folk forventer parodier – og de kommer. Jeg mener at dersom du finner en figur som er morsom nok kan du nesten parodiere sløydlæreren din. Jeg elsker å parodiere Jon Fosse, men fikk beskjed om at det ikke gikk an å parodiere ham fordi ingen vet hvordan han snakker. Men i «Kjære landsmenn» fikk jeg endelig lov. Da holdt jeg på med ham i ti minutter og blandet ham med Mette-Marit. Så der fikk jeg rett, humrer Herborg.

En annen hun ikke klarer å la være å parodiere er Kari Bremnes.

– Hun synes jeg det er så kjekt å parodiere at jeg nesten ikke klarer å la være. Jeg er også i gang å øve inn noen nye, sier Herborg uten at hun vil avsløre hvem vi får møte på scenen på Chat Noir.

Med unntak av Dag Frøland da. Revykongen, som døde i 2010, har betydd mye for Kråkevik, og hun lover å lage en forestilling i hans ånd – med frekkhet og eleganse.

– Det er Frølands skyld at jeg er på Chat Noir. Jeg snakket mye med ham om at det hadde vært spennende å lage en forestilling her. Jeg har ham i bakhodet hele tiden og han er med i forestillingen både med den karakteristiske pelsen og hatten, sier Herborg, som er en av de få som har fått Frølands ærespris Sølvhatten.

Ideene bobler

Herborg Kråkevik er en av våre mest erfarne sceneartister, men helt uten nerver er hun slett ikke.

– Dette er altfor krevende. Det er egentlig helt forferdelig. Jeg tenker på det hver dag – hvorfor holdt jeg meg ikke bare i et ensemble, for det er jo så godt. Men vil en skape noe eget, må en jo tørre å stå fram, sier hun.

Ideene til numrene i den snaue halvannen time lange forestillingen har hun selv, men får hjelp av noen tekstforfattere til å bearbeide for scenen.

– Jeg skriver altfor langt, en novelle om en ting som tar ett minutt. Så jeg trenger hjelp. Problemet mitt er at jeg har så enormt mange ideer, at stadig nye popper opp mens vi holder på. Men det må vi tillate, for plutselig kommer kanskje det morsomste nummeret et par dager før premieren, sier Herborg Kråkevik. (©NTB)

Bildetekst tb96280c:

Herborg Kråkevik gleder seg til å opptre på Chat Noir for første gang. I februar har hun premiere på sitt nye enkvinneshow. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bildetekst tb96280e:

Herborg Kråkevik lover en blanding av alvor og humor når hun i februar er klar med sitt nye show på Chat Noir. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bildetekst tb96280f:

Herborg Kråkevik har med seg fire musikere når hun i februar står på scenen med «Herborg til Chat Noir. For å frelsa levande og døde». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkeltags