Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke tatt ut potensialet

Artikkelen er over 3 år gammel

Verken Møre og Romsdal eller Kristiansund har så langt klart å ta ut potensialet som ligger innenfor kulturnæringene.

Det ble mye snakk om uklare definisjoner og forskjellig vektlegging av begreper da fylkeskultursjef Heidi-Iren Wedlog-Olsen og Kristiansunds kultursjef Eigunn Stav Sætre møtte formannskapet tirsdag.

Men at de begge mener at mulighetene innenfor kulturnæringene er store, hersket det ingen tvil om. Næringen appellerer også sterkt til grupper arbeidstakere som Kristiansund savner: kvinner og folk med høy utdanning.

Yngre og kvinner

Fylkeskultursjefen – som er blitt en hyppig gjest på Nordmøre – kunne fortelle at kulturnæringene i verden sysselsetter flere enn de som jobber med biler i Europa, Japan og USA til sammen. Fire prosent av sysselsettingen i Norge er knyttet til dette området, og økningen i perioden fra 2008 til 2016 har vært positivt -til tross for vanskelige tider.

– Selv om vi ikke helt klarer å samle oss om begreper, er det ingen tvil om at disse næringene tiltrekker seg yngre mennesker og kvinner. Et rikt kulturliv øker stedets attraktivitet, sa fylkeskultursjefen, som kunne legger fram et overraskende høyt tall for hvor mange kulturforetak som var registrert i Kristiansund: 172!

Vil ha innspill

Eigunn Stav Sætre mener at Kristiansund står foran et stort mulighetsrom, ikke minst med tanke på det kommende opera- og kulturhuset hvor minst 100 kulturarbeidere blir samlet. I sentrum av byen vil det i løpet av få år bli et kulturkvartal med kulturhus, Caroline Knudtzons Plass, biblioteket, Nordic Light, kunstforening og Festiviteten som hjørnestener.

– Vi har behov for å tegne et nytt kart. Hvor vi legger forholdene til rette for at de som vil kan komme til oss og etablere seg her, sa kultursjefen, som brukte filmskaper Aslaug Holm som eksempel; hun prøvde å etablere seg i Kristiansund, men hadde ikke apparatet rundt seg.

– Jeg kunne ha tenkt meg et innspillseminar fra brukerne hvor de selv forteller hva som trengs for at det vil komme til oss, sa Stav Sætre, som ga ros til egen ledelse for at man nå tør å strekke seg «ut av boksen», ikke bare fokusere på det man må gjøre.

Kommentarer til denne saken