Kulturkomiteen vil ha opera- og kulturhuset

Artikkelen er over 3 år gammel

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget gir marsjordre til kulturministeren om å starte byggingen av nytt opera- og kulturhus i Kristiansund.

DEL

Noen annen måte er det vanskelig å oppfatte den enstemmige innstillingen komiteen la fram fredag i forbindelse med behandlingen av neste års statsbudsjett.

En samlet komité, hvor det også er representanter fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at en snarlig realisering av planene om nytt opera- og kulturhus i Kristiansund vil være av stor betydning for regionen.

Dette gjelder både gjennom etableringen av nye kulturarbeidsplasser og som et viktig byggeprosjekt som i anleggsperioden vil generere stor aktivitet i en region som er hardt rammet av den økonomiske krisen i petroleumsbasert næringsliv.

Tydelig marsjordre

Det vises i innstillingen også til at fylkestinget i Møre og Romsdal i oktober i år gjorde vedtak om uttale til statsbudsjettet, der de understreket at nytt opera- og kulturhus vil bli en vitamininnsprøytning for Nordmøre både i kraft av et kulturelt senter og viktige arbeidsplasser.

– Det er en svært tydelig marsjordre til kulturministeren fra Stortinget om å starte opp bygging av nytt opera- og kulturhus, sier kulturpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Hege Liadal.

– Aldri har vi vært nærmere målet om oppstart. Mandag spør jeg kulturministeren om hvordan hun vil følge opp innstillingen fra kulturkomiteen. Jeg mener folk i Kristiansund har grunn til å juble litt over det nå er en samlet komité på Stortinget som viser vilje, sier Hege Liadal.

Har lyktes

Medlemmer fra Stortingets Familie- og kulturkomité var 21. november i Kristiansund i anledning en nasjonal kulturpolitisk debatt, der de også møtte Venstres Pål Farstad i panelet. Her kom det tydelig fram at det var tverrpolitisk interesse og vilje til å se videre på prosjektet, og en merknad fra komiteen ble allerede da luftet som en mulighet.

– Det at en samlet komité nå legger bredsida til forteller oss ikke bare at vi har et realiserbart og godt prosjekt, men også at våre politikere lokalt og regionalt har lyktes i å formidle vårt behov og vår historie. Kristiansundsregionen og Nordmøre fortjener bedre utviklingsmuligheter for både kultur- og næringsliv, og vi er veldig glade for å bli sett og hørt av Stortingspolitikerne, sier Kristiansunds kultursjef Eigunn Stav Sætre.

Stortinget behandler innstillingen onsdag 14. desember. Dersom innstillingen blir vedtatt, blir dette første gangen at opera- og kulturhuset i Kristiansund nevnes i statsbudsjettet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken