Hva husker du fra kulturåret 2016?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Vi har gjort et dykk i arkivet og funnet fram saker som var med å sette sitt preg på kulturåret 2016 på Nordmøre.

Januar

TrondheimSolistene er et kammerorkester i verdensklasse. De spiller jorda rundt, med de aller fremste solister. Men hvert år kommer de også til Surnadal. Mye av forklaringen er selvsagt at det sitter surnadalinger både i den administrative ledelsen og i orkesteret. Og når orkester og publikum setter stor pris på hverandre, er det vel grunn til å håpe at tradisjonen holdes ved like?

Februar

Operafestukene 2016 kunne glede seg over publikumsrekord. «Eugen Onegin» og «Tryllefløyten» var de to store oppsetningene. Ingen av oppsetningene gikk upåaktet hen: Russernes nasjonalopera måtte selvsagt krympes før den kunne passe inn i trange Festiviteten, mens «Tryllefløyten» ble litt for mye fjas – etter enkeltes smak. Engasjement skal man sette pris på, det er likegyldigheten som er farlig.

Mars

Dagfinn Enerly ble lam etter et uhell på fotballbanen. Han sitter fortsatt i rullestol, men har ikke helt gitt opp håpet om å komme seg tilbake, og kanskje spille i to minutter. Under den femte kulturkonferansen i Sunndal fikk vi høre historien om hvor langt man kan komme bare motivasjonen er sterk nok. «Livet er topp og det er topp å være i Sunndal», var den klare meldingen fra Enerly.

April

Etter to års pause var Cirkus Zorba ut på veien igjen. De siste artistene var klare dagen før premieren i Kristiansund, men forestillingen ble møtt med jubel av både presse og publikum. Årets forestilling var bygget opp litt annerledes enn tidligere, men en tydelig rød tråd. På høsten oppsummert sirkusdirektør Ronja Gujord med at sesongen hadde vært godt, tross varierende oppmøte og drapstrusler.

Mai

Byggingen av skonnerten «Ideal» er det mange som har fulgt med på de siste årene. 31. mai nådde båtbyggerne Rune Torgeirson og Kari Moe Sundli en stor milepæl da den 200 tonn tunge skuta ble løftet ut på vannet. Løftet gikk helt etter boka. I løpet av en timinutters periode ble skipet manøvrert over kaikanten av folk fra Ulstein Group og Kristiansund taubåtservice.

Juni

Både musikkorpset Tempo og Kvernes musikkorps hadde jubileum i 2016. Mens Tempo markerte sine 90 år, var det 50-årsfest på Averøy. Kvernes inviterte blant annet til korpsstevne i juni, det over 650 musikanter fra 21 korps deltok. Det ble tidenes største korpsstevene på Averøy. Det ble holdt konserter rundt om i hele kommunene, og det var festkonsert med Brazz Brothers som gjesteartister.

Se video i saken uker.

Juli

Tidenes første Skjærvafest ble arrangert i Kristiansund. En festival for hele familien i strandkanten på Innlandet. Artister som Lars Vaular, Raga Rockers og Oslo Ess, El Cuero og Julie Bergan sto på scenen. Været var så som så, men tilbakemeldingene fra publikum var gode. I oppsummeringens time kunne festivalsjef Tommy Reite konkludere med 200.000 kroner i underskudd, men det blir ny festival i år.

August

I august kom nyheten om at rådmannen ville at Kulturfabrikken skulle få slippe til i lokalene etter Midt Norsk Fôr i Vågen. Kulturfabrikken ønsker å etablere en scene for et lavterskel kulturtilbud i Kristiansund og ønsker å være en arena for breddekulturen på Nordmøre. Innstillingen ble senere vedtatt av politikerne og ildsjelene Øivind Frisvold og Hege Holten kunne for alvor gå videre med planene.

September

Jan Erik Vold besøkte Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival. Han sto på scenen i Kristiansund, Sunndal og Surnadal sammen med musiker Egil Kapstad og orkester urframføring av «Flyktning – Nåde – Kjærlighet – Håp» – et bestillingsverk fra festivalen. Stykket åpnet med et avsnitt fra artikkelen «Nansens Land», som Jan Eriks far Ragnar skrev i 1938. Ragnar Vold var fra Kristiansund.

Oktober

Musikklinja ved Atlanten videregående skole var unik da den så dagens lys for snart 40 år siden. I dag har den skiftet navn til Musikk, dans og drama, men fortsatt handler det om unge, kreative mennesker som er på leting. Kampen om oppmerksomheten er blitt større, og markedsføring er blitt en viktig del av hverdagen. Mange skoler på Nordmøre fikk besøk av elevenes show i løpet av høsten.

November

Aldri er aktiviteten på musikkfronten større enn i ukene før jul. Noen begynner tidligere enn andre, og i år var det Unni Boksasp som var først ute med «Jul inni fjorda». Straumsnesingen hadde egentlig ikke noe ønske om å være tidlig ute, men hvis hun skulle få med seg musikerne hun ønsket, måtte det bare bli slik. Nordmøre julesanger fikk en innpakning vi aldri før har hørt, og barnekor sang med så det ljomet.

Desember

Vi hørte ikke lyden av champagneflasker som ble åpnet, men noen av dem ble kanskje lagt på kjøling da meldingen kom om at en enstemmig familie- og kulturkomité hadde gått inn med en merknad i statsbudsjettet om opera- og kulturhuset i Kristiansund. En slik merknad må departementet ta hensyn til, noe som sannsynlig betyr at de første statlige bevilgningene til prosjektet kommer i løpet av året.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken