Gå til sidens hovedinnhold

Nordmøre samlet bak opera- og kulturhus

Artikkelen er over 2 år gammel

Hele Nordmøre ser fram til å få på plass den neste byggeklossen i byggingen av en sterk region: nytt opera- og kulturhus i Kristiansund.

Ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre – Orkide – har aldri vært i tvil om at et nytt opera- og kulturhus i Kristiansund vil være viktig for hele regionen.

Nå føler Orkide at det er på tide å signalisere enda tydeligere støtte. Og understreke viktigheten av at prosjektet får sin oppstartsbevilgning i statsbudsjettet for 2017.

«Nordmøre har et veletablert, variert og kompetansekrevende næringsliv. Men vi trenger nettotilflytning til regionen for å sikre utvikling av eksisterende næringsliv og etablering av nytt. Kulturell infrastruktur er en viktig driver bak tilflytting, og forventningene til kvaliteten på kulturtilbud øker i takt med utdanningsnivået», skriver Orkide i et brev som er adressert til kulturminister Trine Skei Grande, familie- og kulturkomiteen på Stortinget og Mørebenken.

Les også

Må vente til oktober på operahus-avklaring

 

Regionale tilbud

Kristiansund kommune er pådriveren for å få realisert nybygget. Men både Nordmøre Museum og Operaen i Kristiansund er i høyeste grad tilbud som hele Nordmøre drar nytte av.

– Orkide har flere ganger uttrykt sin støtte til opera- og kulturhuset. Det er ingen tvil om at kommunene kan dra veksler på hverandre i denne saken. Det som er godt for naboen er også godt for oss, og ved å styrke Kristiansund styrker vi også omlandet, sier Roger Osen, leder i Orkide.

– Kristiansund kommune og fylkeskommunen har levert i denne saken, nå må også staten levere, sier Osen.

Ingen sololøp

– Har Orkide vært for lite på banen i kulturhussaken?

– Vi driver ikke sololøp, det er naturlig å handle i samspill med Kristiansund. Men vi har kanskje ikke vært flinke nok til å delta når Kristiansund har presentert prosjektet i Oslo. Det regionale perspektivet har kanskje ikke blitt tydelig nok.

Nye FrP-politikere fikk informasjon om kulturhus 

Kristiansunds ordfører Kjell Neergaard føler ikke at Orkide ikke har vært aktiv i opera- og kulturhussaken. Men han setter stor pris på initiativet som nå tas.

– Det er viktig å få fram for politikerne at det er en samlet region som står bak. Hvis vi ikke er med i statsbudsjettet i høst – i en eller annen form – er vi tvunget til å begynne å tenke alternativt. Denne regjeringen sitter i minst tre år til, og vi kan ikke vente så lenge uten i det minste å få et svar.

Kommentarer til denne saken