Stuepikene blir livsprosjekt

Stort prosjekt: Hilde Carling har fulgt stuepiker i mange land. Prosjektet vises første gang for publikum under Nordic Light, deretter kan Oslo, Bergen og London stå for tur.

Stort prosjekt: Hilde Carling har fulgt stuepiker i mange land. Prosjektet vises første gang for publikum under Nordic Light, deretter kan Oslo, Bergen og London stå for tur.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter å ha brukt fire år på å følge 45 stue-piker i sju land, har Hilde Carling funnet sitt livsprosjekt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Onsdag åpnet hun utstillingen «Please do not disturb» i Kristiansund.

De som tar turen til Nordic Light-huset blir de første som får se resultatet av Carlings møte med stuepiker på 18 hoteller i 14 byer. Hun har også besøkt dem i deres hjem.

Les også: I tog for Nordic Light

Jeg er opptatt av relasjoner og individets plass i samfunnet. Hvordan forholder vi oss til hverandre? Hvordan behandler vi hverandre? Hvordan forholder vi oss til mennesker i uniform? Det er litt tilfeldig at det ble akkurat stuepiker jeg landet på. Men jeg skjønner at dette er et prosjekt jeg kommer til å holde på med hele livet, sier Carling.

Hun skulle hatt utstillingen ferdig i fjor, men følte at hun ikke var helt i mål. «Da blir du directors choise neste år», sa Nordic Lights kunstneriske leder Morten Krogvold.

Bildeserie

Nordic Light 2016 Parade

Ralph Gibson og Morten Krogvold i Kunstforeningen.

Jeg håper han ikke ga meg tilbudet bare fordi jeg har vært på så mange av hans workshops. Det er klart det er en ære å få et slikt tilbud.

Hun har jobbet innen restaurant- og prosjektledelse, men var i mange år hjemmeværende. I en alder av 47 sto hun foran valget om å starte en jobbkarriere igjen, eller utforske den kreative delen av seg selv.

Etter å ha vært med på sin første workshop med Morten Krogvold på Vågå i 2008, var det ingen tvil. I 2012 hadde hun sin første separatutstilling, i Skagen i Danmark. Omtrent samtidig fikk hun ideen om en utstilling om mennesker i uniform.

Det kunne ha blitt cara- binieri i Roma. Mange kjekke karer der! Jeg bestemte meg for stuepikene etter en frokost på hotellet. Fortsatt er det slik at når familien er ute og reiser kan jeg be dem om å ta en kaffe mens jeg løper opp på rommet for å hente fotoapparatet.

Hun er ingen utstyrsfrik, jobber i sort/hvitt og uten kunstig lys. Tillit og trygghet er viktige forutsetninger.

Hun er ikke nervøs for hvordan utstillingen blir mottatt. Hun står inne for det hun har gjort, det er dette hun er god for i dag. Da er hun mer nervøs for foredraget hun skal holde i Caroline fredag ettermiddag.

Artikkeltags