- Så vakkert at jeg må gråte

Karolina Gorzelanczyk er begeistret for norske bunader. 17. mai skal hun fotografere i Kristiansund.

Karolina Gorzelanczyk er begeistret for norske bunader. 17. mai skal hun fotografere i Kristiansund.

Artikkelen er over 1 år gammel

Polske Karolina Gorzelanczyk får 25.000 kroner i stipend for å ta bilder av bunader 17. mai.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Hun har bodd i Kristiansund siden 2014 og arbeider hos Heine Schjølberg i studio400. Under Nordic Light fredag kveld fikk hun Sparebank1 Nordvest sitt fotostipend på 25.000 kroner.

Stipendet skal hun bruke til å fullføre sitt prosjekt med å fotografere bunader og folkedrakter i Kristiansund 17. mai.

- Hovedfokuset i prosjektet er det norske folket, fordi de skaper en flott atmosfære som jeg ønsker å vise fram, sier Gorzelanczyk.

Utrolig vakkert

Hun fikk øynene opp for bunader første gang hun var i en konfirmasjon. Og da hun fikk se hvor mange som brukte bunad på nasjonaldagen, var det så vakkert at hun nesten begynte å gråte.

- Noe slikt har vi ikke i Polen. Jeg vet ikke om det er noen andre land heller som har en slik bruk av nasjonaldrakter. Den brukes jo av både barn, foreldre og besteforeldre. Ungdom vil jo heller ha bunad i konfirmasjonsgave enn laptop!

Mektig imponert

Hun har studert Fine Art i Pozan og har sin mastergrad fra 2009. Hun hadde egentlig ikke tenkt på å bosette seg i Norge, men ble veldig imponert over naturen og folket.

Hun er godt i gang med prosjektet sitt. Hun har allerede tatt mange bilder, og har avtaler med flere.

17. mai i år vil hun rigge seg til på Piren med sitt studio - dersom hun får havnefogdens tillatelse. Alle som vil kan bli tatt bilde av av Gorzela.

- Jeg trenger 30-40 personer i bunad, i alle aldersgrupper, fra alle deler av fylket. Med disse bildene vil jeg lage et nettgalleri slik at alle kan laste ned og skrive ut de bildene de vil ha. Jeg er veldig engasjert i dette prosjektet og vil gjøre det jeg kan for å få flotte bilder.

Minnepris

Fredag ble også Leif Preus Minnepris 2016 delt ut. Prisen gikk til Morten Løberg.

Juryen mener Morten Løberg har vært en bidragsyter til norsk fotografi, både kunstnerisk og journalistisk i mange, mange år. Han er en av dem med størst kunnskap om fotografi i dette landet. I tillegg er han fotografen som innehar den mest finslepne kunstneriske teknikken, og da snakker vi verdensklasse.

- Hjertelig takk, sa Løberg etter stående applaus og høylydt jubel.

- Denne så jeg ikke komme. Dette er utrolig hyggelig, ikke minst fordi jeg kjente Leif Preus veldig godt, og vi satte stor pris på hverandres vennskap. Leif Preus er den fotografen som i nyere tid har betydd mest for norsk fotografi, og også den første som stilte ut mine bilder – i Preus foto-museum. Han satte meg på sporet av det som siden er blitt en rød tråd i min kunstneriske virksomhet ved å spørre: "Hvor lite kan et bilde inneholde og samtidig fortelle noe?"

Prisen innebærer ingen økonomisk gevinst, bare heder og ære. Men det vil gjøres et unntak denne gangen: Morten Løberg inviteres til å ha en utstilling på festivalen neste år.

Artikkeltags