Mikkel er tilbake

Mikkel Aaland signerte sin nyeste bok i Nordic Light-huset lørdag formiddag.

Mikkel Aaland signerte sin nyeste bok i Nordic Light-huset lørdag formiddag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det gikk ikke så bra med Nordic Light i fjor. Men i år er Mikkel Aaland tilbake.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Mikkel Aaland er kanskje den fotografen med et internasjonalt navn som oftest har besøkt Nordic Light.

I løpet av de 11 festivalene som er avviklet, har han vært her sju ganger.

- I fjor var han ikke her. Da gikk alt galt, sa en spøkefull Morten Krogold i Caroline lørdag formiddag da han introduserte amerikaneren med det norske navnet.

Aaland har da også norsk far og snakker godt norsk. Han er også ofte på Ulefoss i Telemark, hvor familien kommer fra.

Litt nervøs

Under Nordic Light har han hatt flere hatter. Av og til har det vært nok å holde styr på Morten Krogvold.

Denne gangen er han både utstiller og vert. Selv en så rutinert kar som Aaland, som allerede i 1982 var gjest i David Lettermans show, kjente at han ble nervøs av å skulle vise fram sine egne bilder.

En påminnelse

I mange år reiste Mikkel Aaland rundt på det som amerikanerne kaller County Fairs, en slags messe/marked. I løpet av fem år fotograferte han 100.000 amerikanere. Noen av bildene ble gitt ut i bokform i 1981.

I dag er portrettene en påminnelse og et dokument om denne tidsepoken i USAs historie.

Tjente bra

Mikkel Aaland har skevet 17 bøker, flere av dem om det digitale fotografiet. Han var heldig med tidspunktet og innrømmet å ha gjort god butikk med en del av disse bøkene,.

- Hvis du er så heldig å lage en bra bok om noe folk trenger, da er det penger å tjene, smilte Aaland.

Han tvilte på om det var så mye penger å tjene på den siste boka hans, som kom i forrige uke. «The river in my backyard» er et dykk i familiehistorien, hvor det er jobbet mye både med tekst og foto.

Intens helg

Lørdag ettermiddag, i Caroline,  kan festivalpublikummet få med seg den islandske motefotografen Saga Sig noen av hennes bilder. Hun har både Topshop, Nike og Vogue som oppdragsgivere.

Lørdagen rundes av med Jan Jönsons forestilling. Svensken har blant annet satt opp store skuespill i fengsler, delvis med innsatte på rollellista.

I år kjører Nordic Light også fullt program på søndagen, fra tidlig formiddag. Morten Krogvold, Jerry Uelsmann og Anders Petersen står på gjestelista.

- Vi er godt fornøyd og har hatt bra besøk så langt. Men det er fortsatt ledige plasser, sier Ingunn Strand, daglig leder for Nordic Light.

Artikkeltags