Gå til sidens hovedinnhold

Stjernespekket start på julekonsertene

Artikkelen er over 3 år gammel

Selv om julen for lengst er kommet i butikkene, startet den for alvor i Kirkelandet kirke søndag.

– En stjerne skinner i natt, sang Maria Haukaas Mittet. Søndag kveld var det fire stjerner som skinte i Kirkelandet kirke.

Den årlige juleturnéen «Stille Natt Hellige Natt» tok en fullsatt kirke med på en musikalsk pilegrimsreise. Artistene som er med i år er Maria Haukaas Mittet, Alexander Rybak, Rune Larsen og Hans Marius Hoff Mittet. De ble akkompagnert av musikerne Olav Torget og Tove Kragset.

Juleglede og ettertanke

Det er en uke igjen til første søndag i advent, men selv de som mener at man ikke kan komme i julestemning i november ville nok fått noe høytidelig over seg av å høre kveldens varierte julesangkavalkade.

Rammet inn av Rybaks fiolinsolo av «Glade Jul» i begynnelsen, og stående allsang av «Deilig er Jorden» til slutt, bød kvelden på halvannen time fullstappet med både juleglede og ettertanke.

Norske julesanger, amerikansk gospel, klassisk musikk, Prøysen, Bing Crosby og juleevangeliet. Alt stod på menyen. Maria Haukaas Mittet har i år fått med seg ektemann og erfaren musikalartist Hans Marius Hoff Mittet på turnéen for første gang. Det var de to som sto i sentrum for de mer høytidelige delene av konserten.

Ekteparets duett på «The Prayer» og Maria sin magiske fremføring av «Nordnorsk julesalme» var nok konsertens musikalske høydepunkt.

Romjulsdrøm

Den mer folkelige Alexander Rybak stod for Prøysen-fremføringen, men viste også frem sin virtuøse behandling av fiolinen.

– Det som er så herlig med julemusikk er at den finnes i alle farger og sjangre. Denne heter «Ungarsk julevise», og jeg har endelig klart å lære den av faren min som pleier å spille den på alle familiens julesammenkomster, sa hviterussiskfødte Rybak, før han hev seg og fiolinen inn i et forrykende stykke.

Julehelter

Det som Rune Larsen kanskje mangler i stemmeprakt, tok han igjen i formidling. Bergenseren ledet konserten i sømløse overganger mellom koselig allsang og kraftfulle musikkprestasjoner. Den mangeårige NRK-programlederen presenterte også «årets julehelt» for konsertturnéen.

– Budskapet fra englene over bethlehemsjordet var fred på jorden. Jesus hadde også et enda mer radikalt budskap: Elsk dine fiender. Og det er en linje i «O Helga Natt» som treffer meg hver gang. «Din uvenn skal bli deg så kjær». Det samme sa årets julehelt, Nelson Mandela, da han ble satt fri fra 27 års fengsel: «Da jeg gikk ut døra mot porten som ledet til min frihet, visste jeg at dersom jeg ikke lot bitterheten og hatet ligge igjen, ville jeg for alltid være i fengsel». Og han inviterte tre av fangevokterne til innsettelsesseremonien da han ble president, fortalte Rune Larsen.

Fra år 2000 har Strømmestiftelsen vært med å arrangere konsertene, og deler av inntektene er med på å bidra til stiftelsens arbeid med å bekjempe fattigdom.

Lengstlevende juleturné

«Stille Natt Hellige Natt» påberoper seg tittelen Norges lengstlevende juleturné. De siste 29 årene har produsent Tor Arne Ranghus ringt julen inn i norske kirker sammen med kjente artister. Rune Larsen har vært med i 16 år. Gitarist Olav Torget er på sitt 20. år. Tor Arne Ranghus opplyser at 524 kristiansundere tok turen til Kirkelandet kirke søndag.

Kommentarer til denne saken