Musikk til trøst og ro

Ebba Ringmar og Johan Martin Røand presenterer gravferdsmusikk i Kirkelandet kirke lørdag klokka 12.

Ebba Ringmar og Johan Martin Røand presenterer gravferdsmusikk i Kirkelandet kirke lørdag klokka 12.

Artikkelen er over 3 år gammel

Gravferdsmusikk trenger ikke bare presenteres i tilknytning til gravferder.

DEL

Serien «Orgelklang 12» – en halvtimes konsert i Kirkelandet kirke den siste lørdagen i hver måneden (kl. 12) – skal denne gangen handle om musikk som spilles ved livets slutt.

Det betyr at mange får høre musikk de har hørt før, men i en annen sammenheng. Det er Ebba Ringmar, musiker ved Operaen i Kristiansund, og kantor Johan Martin Røsand som bidrar.

Musikk har vært et viktig element i gravferder i hvert fall helt siden reformasjonen. Verken Ringmar eller Røsand liker betegnelsen sørgemusikk, det handler om mer enn det.

– Gravferdsmusikken er trøstemusikk, som gir høytid og ro, sier Røsand.

– Og så må vi passe på balansegangen. Det kan bli for mye av det gode, sier Ringmar.

Flere sekkepiper

Derfor er det ikke sikkert at du får høre for eksempel «Gamal Fäbodspsalm» eller «Gabriels obo» lørdag. Og i hvert fall ikke «Der rosor aldrig dör». Men Bach/Gounods «Ave Maria», «Amazing Grace», «Akk, mon min vei» og «Gje meg handa di» ligger inne – foreløpig.

En halvt sykemeldt Johan Martin Røsand (den ene skulderen er ikke god) håper å kunne bruke både det lille og store orgelet, mens Ebba Ringmar plukker med seg obo, engelsk horn, fransk, engelsk og svensk sekkepipe.

– Sekkepipa er god å ha hvis det blir for mye sørgemusikk og sentimentalitet. Man sovner ikke i kirkebenkene når noen spiller sekkepipe ...

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken