Juleoratoriet for siste gang?

«Jubel og glede» synger Kristiansund kammerkor i Juleoratoriet. Lørdag framføres det i Melhus, søndag i Nordlandet kirke.

«Jubel og glede» synger Kristiansund kammerkor i Juleoratoriet. Lørdag framføres det i Melhus, søndag i Nordlandet kirke.

Artikkelen er over 2 år gammel

Johann Sebastian Bachs juleoratorium har vært spilt og sunget mange ganger på Nordmøre. Søndagens framføring i Nordlandet kirke kan bli den siste.

DEL

Peder A. Rensvik prøvde seg forsiktig med utdrag av Juleoratoriet første gang i 1974. Etter hvert har alle de tre første satsene blitt spilt, til stor glede for tusenvis av nordmøringer, første søndag i advent. Sammen med Händels «Messias» er juleoratoriet den kanskje mest spilte julemusikken i verden.

Rensvik, Kristiansund kammerkor, orkester og solister fra inn- og utland har vekslet på oratoriet og «Messias» de siste årene. Men nå kan det snart være slutt.

– Jeg fylte 80 år i sommer. Før eller siden kommer jeg til å pakke sammen. I øyeblikket ser jeg ingen andre som kommer til å ta over denne virksomheten, sier Rensvik, som antyder at han er på vei til å runde av jobben som organist i Nordlandet kirke.

Fra inn- og utland

Også i år er det et barokkorkester som er stablet på beina for å gi juleoratoriet en mest mulig autentisk uttrykksform. Musikerne hentes i stor grad fra Trondheim. Blåserne på obo d'amore hentes fra Amsterdam og Zürich.

I solistkvartetten finner vi tre unge, norske sangere: Magnhild Korsvik (fra Aukra), Mari Askvik og Eirik Krokfjord. Tenoren som har den framtredende rollen som evangelisten, er engelskmannen Matthew Long, som har sunget på Nordmøre flere ganger tidligere.

Billigere løsning

Peder Rensvik drar fredag til Trondheim for å ha prøver med orkester og solister. Lørdag møtes alle aktørene til konsert i Melhus kirke. Den gjentas altså i Nordlandet kirke søndag ettermiddag.

– Det er mer praktisk og betydelig billigere å samles på denne måten. Dessuten er det et ønske om at vi skal vise oss fram også utenfor egen region. Melhus kirke er et fint konsertlokale, sier Peder Rensvik.

Artikkeltags