Ensemble Dalí fyker fylket rundt

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fra ekstatisk overskudd, glede og gnistrende trompeter finnes det en vei over til desperat håp, rispet inn i konsentrasjonsleirens betong. I hvert fall hvis du er på konsert med Ensemble Dalí.

DEL

Også i år venter Ensemble Dalí helt til den siste helga før jul før de avvikler sin konserturné i Møre og Romsdal.

I år starter kammerkoret i Ålesund tidlig lørdag ettermiddag, før de kaster seg i bilene og kjører til Kristiansund. Konserten i Kirkelandet kirke starter først klokka 21, søndag ettermiddag er det konsert i Molde.

Koret liker å gjøre det på denne måten. Konserter på sen kveldstid kan bli svært effektfulle.

- 36 sangere, solister og musikere, fergetider, vinterføre, kun seks timer mellom vi går på scenen i Ålesund og i Kristiansund. Lys rigges, pauker skal stemmes og leppestift legges på nytt. Vi har gjort dette i mange år nå og bygget en tradisjon som også alltid må inneholde noe nytt, sier Eirik Sørborg, korets dirigent.

Spesiell plass

Ensemble Dalí har en gammel sjel. Ikke en mikrofon, ikke en gitar. Men kanskje særlig i julen finner mange et rom i seg hvor nettopp klassisk korsang har en spesiell plass. Noe som er litt evig, tror Sørborg.

- Jeg legger mye arbeid i å sette sammen et program hvor de ulike stykkene kan gi interessante kontraster eller kan sette hverandre i et nytt lys. Og de julesangene jeg synes er de fineste, har noe renskåret opphøyet og naturlig ved seg. De åpner noe i konserten.

Rutine og nytt

Denne julen spenner Ensemble Dalí fra barokke fresker og gotiske spir til introvert ettertanke.

- Händels Hallelujakor skal stige til himmels! Med ekstatisk overskudd, glede og gnistrende trompeter. Så må det finnes en vei derfra også til desperat håp rispet inn i konsentrasjonsleirens betong. Konsertpublikum søker mer enn bare stemninger, det er jeg sikker på, sier Sørborg.

Han har med seg en gjeng rutinerte sangere, men det har også vært utskiftninger i besetningen.

- Det er inspirerende at mange nye sangere prøvesynger og til og med reiser opptil 1400 km for sammen å skape det vi håper blir en flott og høytidelig konsert, med musikalske tinder og stor ro, sier Sørborg, som kan forsikre at det er spesielt å skulle dirigere en slik mekanisme.

- Det kan jeg love. Jeg er en heldig mann.

Artikkeltags