- Øv, lytt og ha det artig!

Anders Olai Neerland Kruse (fra venstre), Asgeir Aunli og Øyvind Glåmen får gode råd fra Trygve Waldemar Fiske.

Anders Olai Neerland Kruse (fra venstre), Asgeir Aunli og Øyvind Glåmen får gode råd fra Trygve Waldemar Fiske.

Hvis du skal bli en god jazzmusiker, bør du øve mye, lytte til andres musikk - og ha det artig. Det siste er kanskje det viktigste, sier Trygve Waldemar Fiske.

DEL

Onsdag var Fiske (fra Frei) og hans kvartett Waldemar 4 på besøk hos Musikk, dans og drama ved Atlanten videregående skole, som en oppladning til konserten i Knudtzonlunden klokka 20 (ikke 18, som vi feilaktig skrev tidligere i dag).

Elevene fra alle klassetrinn ved musikklinja fikk være med på en sprudlende konsert fra et ensemble som de siste to årene har gjort seg bemerket i norsk jazz. Halvparten av dem hadde sin musikalske oppvekst ved musikklinja.

– Jeg gikk ut i 1994 og har ikke vært her siden, sa pianist Håvard Wiik (også han fra Frei), som er den mest meritterte i Waldemar 4.

Men bandleder er han altså ikke.

– Ikke noe problem at det er en 30-åring som er sjefen. Jeg var selv en habil jazzmusiker på det tidspunktet, sier Wiik, som husker årene ved musikklinja med glede.

– Et fint sted å starte sin musikalske karriere på.

På turné

Waldemar 4 er i disse dager på turné i regi av Midtnorsk Jazzsenter. 11 konserter skal gjennomføres, hvorav tre i Kristiansund: Torsdag stikker nemlig kvartetten innom Frei ungdomsskole.

– Kjekt å være tilbake her. Og kjekt å være et sted hvor de forstår nordmørsk, sa Fiske, med henvisning til konserten i Stockholm sist torsdag.

Med ett unntak var det bare nye låter musikklinjeelevene fikk høre. Den siste var til gjengjeld en klassiker, fra John Coltrane.

– Da jeg spilte i storbandet til Alf (Ekholm, lærer ved skolen), fikk låne mange CD-er fra Simon Kongshaug med Coltrane-låter da jeg skulle prøvespille for opptak på konservatoriet, fortalte Fiske.

Til tre av elevene ved musikklinja som har bass som instrument, fortalte han etter konserten at å lytte til andres musikk var viktig for utviklingen.

– Hør på det man synes er fint, sa Fiske.

Lot seg imponere

Lea Fabri, Asgeir Aunli og Anders Olai Neerland Kruse benyttet anledningen til å få en prat – og sikre seg Fiskes plate – etter konsertslutt. De tre har alle bass som instrument.

– Det var artig å høre på. Og litt forvirrende. Litt av et tempo de holdt, sa trekløveret, som kunne fortelle at det gikk en liten jazz-bølge over musikklinja for tiden.

– Vi begynte med rock, men er blitt mer og mer interessert i jazz. Er det det som kalles å bli voksen?

Artikkeltags