Johannes Anyuru får Bjørnsonprisen 2018

Johannes Anyuru

Johannes Anyuru Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Den svenske forfatteren Johannes Anyuru er tildelt Bjørnson-prisen 2018.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnsonakademi tildeler Johannes Anyuru prisen for hans eminente forfatterskap.

– I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Anyuru en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse i kraft av sine bøker, heter det i ei pressemelding.

Med hvilket språk skal samtidslitteraturen møte dagens utfordringer? Hvordan beskrive virkeligheten? Hvilket korrektiv til verden kan samtidslitteraturen utgjøre? Johannes Anyuru behandler disse problemstillingene gjennom hele sitt skjønnlitterære forfatterskap.

Fra debuten med diktsamlingen «Det är bara gudarna som är nya» i 2001, til tekstsamlingen «Strömavbrottets barn» fra 2018, har han etablert seg som den ledende forfatteren innen sin generasjon i Norden. Romanene «En storm kom fra paradiset» og «De kommer til å drukne i sine mødres tårer» er oversatt til norsk. I bøkene til Johannes Anyuru står fiksjonen i direkte sammenheng med verden. Politikken står i uløselig i forhold til poesien. Til felles for utgivelsene er de poetiske visjonene som griper inn i vår egen virkelighet.

– Jeg tror ikke tiden er ei rett linje. Jeg tror ikke at denne historien, eller noen historier et menneske kan fortelle, har bare en begynnelse, men flere. Og ingenting slutter egentlig, står det innledningsvis i romanen «De kommer til å drukne i sine mødres tårer»

Prisen deles ut på Aulestad, Bjørnstjerne Bjørnsons hjem, lørdag 8. september i forbindelse med årets Bjørnsonfestival.

Mette Karlsvik fra Frei sitter i juryen for prisen.

Artikkeltags