Kunstverk på 35 tonn

Kunstner Jan Freuchen (til høyre) fulgte nøye med på monteringen som Leif Olav Eide og Kent Mekvik (til venstre) gjorde på Vevang onsdag.

Kunstner Jan Freuchen (til høyre) fulgte nøye med på monteringen som Leif Olav Eide og Kent Mekvik (til venstre) gjorde på Vevang onsdag.

Artikkelen er over 5 år gammel

Den veier 35 tonn og spres ut over 90 meter i terrenget. «Columna Transatlantica» («sjøormen») er i ferd med å bli plassert ut i terrenget på Vevang.

DEL

Mandag startet arbeidet med å plassere Jan Freuchens buktende kunstverk på Vevang. Tirsdag sørget helikopter for at marmoren kom ut på berget helt ute ved sjøen, før Eide Stein og Storvik Maskin gikk i gang med å få den brutte marmorsøyla plassert akkurat slik kunstneren har sett det for seg.

Flere betydninger

Det er 35 meter søyle, hentet fra og frest ferdig i Italia, som spres ut over en 90 meters lengde. Man kan aldri se hele søyla på en gang, og den kan ha forskjellige betydninger.

- Dette kan være en klassisk gresk søyle, det kan være et marint dyr eller i en mer uerbødig betydning; en kremsprøyte. Man kan kanskje også assosiere med de undersjøiske ledningene i havet utenfor kysten her. Også marmor er et fossilt materiale, sier Jan Freuchen.

Nasjonal turistvei

Han har fulgt arbeidet nøye og er godt fornøyd så langt. Ved middagstider onsdag var man kommet til kneika hvor det vanskeligste arbeidet skulle utføres.

Atlanterhavsveien er én av 18 Nasjonale turistveger i Norge. Alle disse skal ha et kunstverk knyttet opp mot seg: nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser. Statens vegvesen står bak arbeidet.

Har roet seg

Flere steder i landet har det vært store diskusjoner om utforming og plassering. Også i Eide har det vært delte meninger, men etter et informasjonsmøte i vinter har det roet seg.

- Jeg har inntrykk av at de aller fleste synes dette er positivt for Eide kommune. Nasjonale Tustistveger blir også med på opprusting av kystkulturstien og det blir laget aktiviteter mot skolene. Fylket ruster opp parkeringsplassen, sier Silseth.

Arbeidet med plasseringen i terrenget skal være ferdig i løpet av uka. En avduking av selve kunstverket vil skje til våren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken