Gå til sidens hovedinnhold

Frivillige legger ned 30.000 timer i året for Operaen i Kristiansund

Artikkelen er over 4 år gammel

Det unike med Operaen i Kristiansund er kombinasjonen mellom profesjonelle og amatører.

En kombinasjon vi finner både på scenen, blant musikeren, i kulissene og hos de mange som hilser publikum velkommen.

For i tillegg til de faste ansatte, og innleide musikere og skuespillere er Operaen avhengig av et stort apparat med frivillige.

Mennesker som brenner for kultur og som vil være med å gi publikum en god opplevelse, i Festiviteten så vel som på Sundbåten. 

– Vi satt opp et frivilligregnskap for 2015, og da kom vi til at det var lagt ned 30.000 timer i frivillig arbeid. Det har ikke vært mulig og opprettholdt den store aktiviteten vi har uten deres bidrag, sier operasjef Line Lønning Andresen.

– Til sammen har vi holdt på i 100 år, always, smilte Aase Røe entusiastisk, mens hun torsdag tok en velfortjent pust i pakken da teppet gikk opp for «Perlefiskerne».

Sammen med blant andre Sissel Reistadbakk, Kirsten Meese, Arne Reistad Bakk, Torgunn Næss og Ann Sissel Lægreid var hun blant dem som sørget for publikums ve og vel før, under og etter premieren. 

 

De kaller det en dugnadsinnsats, og den viktigste egenskapen er å være positiv.

– De frivillige er folk som har lyst til å gi litt mer. Derfor møter du alltid positive folk som er frivillige, sier Kirsten Meese.

Det frivillige arbeidet er organisert gjennom Operaens Tekniske forening.

Unik modell

Operaen i Kristiansund er Norges eldste og største distriktsopera. 

Den første helaftens operaoppsetningen ble presentert for publikum i Festiviteten i 1928. Med Edvard Bræin i spissen, solister fra hovedstaden og lokale musikere i orkesteret satte de opp «Orfeus og Eurydike».

Historien forteller at produksjonen skapte furore på Nordmøre.

Nordmøre fikk også servert store operaoppsetninger på 1930-tallet og i 50-årene, men den operatradisjonene vi opplever i dag startet i 1971. Lokale ildsjeler så muligheten for arbeidsplasser innen kulturnæringa, og de lyktes. Det blir nå satt opp årlige forestillinger, med både kjente og ukjente operaer og operetter.

Operaen i Kristiansund har sått bak flere urframføringer, og de har servert bestillingsverk.

 

Aktiviteten i operamiljøet ga ringvirkninger, og arbeidet med en kulturskole og ei musikklinje kom i gang.

Modellen fra 1928 er fortsatt et sterkt varemerke for Operaen i Kristiansund. En modell som flere har omtalt som god. 

– Den er nøkkelen til suksessen, sa Hadia Tajik, da hun som kulturminister åpne Operafestukene 2013.

Lokalt eierskap

I 1980 satte Kulturdepartementet Operaen i Kristiansund inn som fast direktepost på statsbudsjettet. Samtidig ble det inngått en gjensidig og forpliktende økonomisk støtteavtale med Møre og Romsdal fylkeskommune og Kristiansund kommune.

1989 bevilget Stortinget midler som gjorde at Operaen i Kristiansund kunne utvide sin virksomhet. På midten av 1990-tallet klart at Operaen i Kristiansund skulle videreutvikles til et ressurs- og kompetansesenter, og bevilgningene økte hvert år for å finansiere dette.

Året 2001 ble foreningsmodellen fra 1983 avløst av et aksjeselskap, og grunnstammen i Operaens virksomhet er fire frivillige organisasjoner som sammen med kommune og fylket står som eiere. Disse fire er Kristiansund Operakor, Kristiansund Symfoniorkester, Teknisk forening og Operaens Dansekompani.

 

Operaen i Kristiansund har pr. 2016 28 årsverk fordelt på 41 ansatte.

En oversikt over ansatte finner du på operaens hjemmeside.

 

Forestillinger

Gjennom et kalenderår produserer Operaen i Kristiansund rundt 150 ulike forestillinger. Både for barn og voksne.

Opp mot 20.000 mennesker løser billett til produksjonene.

Operafestukene i februar er Norges største festival viet til operakunsten. Den vare i 17 dager, og setter farge på hele Kristiansund. De største forestillingen spilles fra scenen i Festiviteten, men det er også opera på byens utesteder, på skoler, i barnehager, på institusjoner, ute i naturen og på Sundbåten.

Trond Giske, som åpnet Operafestukene i 2010, roste måten Operaen i Kristiansund legger opp aktiviteten på, blant gjennom Operafestukene.

– Jeg tror at det å sette opera inn i en festivalsammenheng, med de sosiale begivenhetene det fører med seg, er riktig måte å gjøre det på, sa Giske, som da var kulturminister.

Bildeserie

Bilder fra ulike operaforestillinger

Barn og unge

Et utstrakt samarbeid med grunnskolene og kulturskolene i regionen gjør Operaen i Kristiansund til en pioner når det gjelder å utvikle samarbeidsmønstre mellom kulturinstitusjon og skole.

Undervisning er en viktig del av operakonseptet i Kristiansund. Her bidrar blant annet de 13 musikerne som er ansatt i Operaens Sinfonietta. De har alle en kombinasjonsstillinger som utøvende musikere og som pedagoger.

Operaen ballettsenter har rundt 15 ansatte dansepedagoger og leverer danseundervisning til mange kommuner i Møre og Romsdal.

Rundt 300 dansere har hver uke sin dansetrening ved Operaens Ballettsenter.

«Nøtteknekkeren» er deres store publikumssuksess, og en årlig tradisjon, men danserne leverer flere forestillinger gjennom året. Blant annet et helaftens sommershow.

 

Danseren er i alderen tre til godt over 60 år.

Barn i alderen seks til 20 år får undervisning i musikkteater, gjennom Scenario, som er at samarbeid med Kristiansund kommune gjennom Kristiansund kulturskole.

Sammen med danserne fra ballettsenteret bidrar Scenario i operaens oppsetninger, og de leverer egen produksjoner, godt hjulpet av Operaens profesjonelle apparat.

(Kilder til denne saken: Operaen i Kristiansund, Tidens Kravs arkiv, boken «Operaen i Kristiansund» av Svein Erik og Tor Olsen)

Bildeserie

Forestillinger med Scenario

Lyst til å lese mer om Operaen i Kristiansund?

Her finner du de nyeste sakene Tidens Krav har skrevet.

Les saker fra din kommune

Her har vi samlet nyheter fra kommunene på Nordmøre:

Kristiansund, Aure, Averøy, Eide, Halsa, Gjemnes, Tingvoll, Smøla, Sunndal, Surnadal, Rindal.

 

Kommentarer til denne saken