– Jeg er ei skrulle, en eksentriker, en rebell og en entertainer

Møt Fru Fisefin, Mama La Samba ... eller bare Heming Kulø – halvt kristiansunder, 100 prosent annerledes.

DEL

– Det handler om å spille ut det lille ekstra, forføre publikum, skape glede og moro. Hva annet bør man egentlig gjøre her i livet? sier Heming Kulø (et sted tidlig i 50-årene).

Han er kanskje liten av vekst, men tar likevel plass. Både i ord og i handling. Uredd, utadvendt, litt dramaqueen – og en fullblods eksentriker (dette er både hans egne og undertegnedes ord).

Født til å stå foran et publikum, selvfølgelig. Født til å opptre, født til å by på seg selv – for så vidt både på og av scenen.

– Jeg liker å få oppmerksomhet, sier Heming uten å mukke, så gransker han intervjueren:

– Jasså, du har ikke hår du?

– Eh, nei.

– Og det synes du er greit eller?

– Jepp. Helt greit. Ække et hårsårt temaet heller.


Hemningsløs

– Egentlig har ikke jeg hår heller, sier han og tar tak i den velfriserte luggen og delvis flerrer av seg parykken mens han gliser bredt, vidt og særdeles hvitt.

Ja, han avslører dessuten et par- kall det- dentale justeringer.

– Jeg så meg i speilet en gang og tenkte: Nei, dette er ikke meg! Så jeg gjorde noen grep. Noen ganger hår, noen ganger ikke. Vil jeg være Heming eller Hemingsløs? Nå kan jeg velge. Hvorfor er det bare damer som skal fikse seg, stappe inn ting her og der, ler entertaineren.

Ja, ja. Så har man opplevd en slik intervjusituasjon også, tenker man rolig og udømmende, og spør noe sånt som dette:

Hvem er du? Hvor kommer du fra? Hva driver du med? Hva gjør du her? Hvorfor er du sånn? Hæ?

Særdeles begeistret blir Heming når han oppdager et par fellesinteresser og referansepunkter med intervjueren. Vi snakker om da hiphopen kom til Norge. Programmet Halvsju. Graffiti, breakdance, skateboard og en ung Terje Håkonsen (før han ble verdens beste snowboardkjører). Selvfølgelig topper man ikke Heming.

– Kult, da! Jeg var forresten frontfigur i landets hiphopkultur, og var en rebell på skateboard, husker du da det var ulovlig å skate i Norge. Ja, ikke sant! Jeg gikk i bresjen for å få det liberalisert.

På 80-tallet var den godeste Heming en av de 10 beste i verden på skiakrobatikk og freestyleskiing.

– Jeg er fortsatt rå på det, hehe, og på den tiden stod jeg faktisk på hendene på skateboard fra toppen av Karl Johans gate ned til Studenterlunden – men jeg er råere på det i dag, og bruker det i mine show, forteller han.

– Jeg startet forresten Norges første rulleskøytedisko, det var i 1980. Reiste rundt og underviste tusenvis av elever i breakdance. Har danset med blant annet breakdancegruppa Rock Steady Crew, og han Leroy i Fame, du husker ham? Ja, ja, han ja! – og Norges første skikkelige graffiti – den på Brynseng T-banestasjon – det var meg og gutta. Ble litt bråk, selvfølgelig, sier Heming og viser en avissak om nettopp det, som han har lagret på mobilen.

Halvt hjemme

Heming Kulø er født og oppvokst i Oslo. Bor nå i Stockholm med sin svenske kone Pia Berg og deres to sønner Elias og Lukas på henholdsvis 12 og 9 år.

Men han er halvt kristiansunder, sønn av Kjell Arve Kulø, og tilbrakte hver sommerferie i Kristiansund fram til han var 13 år.

Heming Kuløs underlige karakterer har støtt på mange kjente fjes.

Heming Kuløs underlige karakterer har støtt på mange kjente fjes.

– Jeg elsker å være her! Kjenner ikke minst mange gode mennesker i byen. Og gratulerer med Kulturfabrikken og skateboardbanen! hilser Heming.

Sist helg tilbrakte han nettopp i Kristiansund. Ikke for rest og rekreasjon og opptråkking av barndommens stier så å si. Det var i anledning av Alti Futuras 30-årsjubileum.

Hyret inn som entertainer. Sammen med sin kjære frue.

Sammen er de profesjonelle såkalte mingelshowartister. De har opptrådt for et så vel kongelig som folkelig publikum. Showet er en fyrverkeriblanding av dans, glamour, pantomime, a capellasang, slapstick, magi og – og usannsynlige fargerike kostymer. Eller personligheter.

Madame von Rouge, Hovmesteren Bjarne, Rosalita Marsipan, Senorita Tropicana, Fru Fisefin, Fru Blom, Mama la Samba og hva nå de heter alle sammen. De er syngende bløtkaker, frekke roboter og rulleskøytende skruller på 85 år.

Maskene er for øvrig spesialdesignet av den Oscarnominerte Göran Lundström, for kostymer/masker i filmen «Border». Prisen for en maske? 60.000 blanke, takk.

Litt Jackass

– Jeg var ute før Jackass-gjengen med å spille gammel vet du ...

Du slo Johnny Knoxville?

– Ja. De maskene ser jo livaktige ut. Folk får sjokk. Fru Fisefin, for eksempel, er en fargerik, eksentrisk sprudlende gammel dame som danser rundt med sine fantastisk piruetter og elegante hopp på lysende rulleskøyter. Det er ikke det folk forventer. Med frisk hoftevrikkende dans til diskomusikk svinger hun seg rundt og omfavner sitt publikum. Hun sier ingenting, men lar kroppsspråket tale. Se her, insisterer Heming (eller Fru Fisefin) og viser et videoklipp på mobilen.

Fullsatt sal. Hundrevis av gjester. En eller annen tilstelning. Inn kommer den fisefine. Tilsynelatende et gammelt koneskinn. På rulleskøyter. Piruetter og sprek dans. Dundrende musikk. Setter hun/han seg på fanget til en av publikummerne og drar skjørtet over hodet på den både måpende og lattermilde gjesten? Meget mulig. Meget mulig.

– Det er rart med det. På med maske og kostyme, og så blir man liksom karakteren.

Kunstneren som så gjerne vil sees, og tar på seg maske.

– Ja. Kanskje det.

Pimp my ride

På et eller annet tidspunkt vil du nå en grense, en alder, hvor du ikke lenger kan danse og gjøre piruetter, ikke sant? Hva da? Hva skal du drive med?

– Når jeg blir så gammel at jeg kanskje havner i rullestol, så skal jeg si: Pimp my ride! Det blir Gloria Gaynor med «I will survive» og lysorkester og alt! Haha! Ellers vil jeg bare si at ... det er aldri for sent å rulle. Kjøp rulleskøyter, det er gøy!

Heming støtter Bunadsgeriljaen - og snakker varmt om sin «rebelske venninne» Anja Cecilie Solvik.

Heming støtter Bunadsgeriljaen - og snakker varmt om sin «rebelske venninne» Anja Cecilie Solvik.

– Hehe. Du har funnet i lykken i livet, du.

– Ja. Jeg er jo ei skrulle, en eksentriker, en rebell og en entertainer. Og får leve det ut gjennom disse karakterene. Får skape litt glede og moro. Det skader ingen. Men vet du, sier Heming, og blir for en gangs skyld både alvorlig og litt stille:

– Den største stjernen, det er sønnen min ...

Perspektiv

Han forteller om Elias på 12 år. Født med Crouzon syndrom, som kjennetegnes ved at skallebeina har vokst sammen for tidlig – kraniosynostose – som hindrer en normal vekst av hodeskallen og dermed hjernens utvikling.

– Han har gjennomgått 23 livsviktige operasjoner. Han har cirka 10 operasjoner igjen til han er ferdig operert innen han er 20 år. Da er det ingen som vil se eller forstå hva han har vært gjennom. Vi sier at kjærlighet er den beste medisin. Elias er en verdenssensasjon med disse operasjonene. Helt amazing, og vi er evig takknemlige. Det setter liksom livet og alt i perspektiv. Jeg pleier å si at livet oftest ikke er et problem vi skal løse, men et herlig mysterium vi skal leve her og nå – for hverandre, og med hverandre, sier Heming.

Han forteller at hele familien er med til Kristiansund. At han ser hvordan dans, gjøglerier og show lyser opp livene til folk. Ikke minst til hans sønn. Så nevner han bunadsgeriljasjefen selv, Anja Cecilie Solvik.

– Jeg støtter min rebelske venninne Anja for hennes fantastiske innsats for å bevare fødeavdelingen i Kristiansund. Hadde vi bodd i Kristiansund og måtte reise til Molde, hadde ikke Elias og mor overlevd, så akutt var det.


Før- og etterbilder av Elias: – Her bygde de fram hele ansiktet tre centimeter, et unikt resultat i verden, kommenterer far.

Før- og etterbilder av Elias: – Her bygde de fram hele ansiktet tre centimeter, et unikt resultat i verden, kommenterer far.

– Livsmottoet mitt er som den sangen i Monty Python-filmen «Life of Brian». Der de henger på korset og likevel synger, «Always look on the bright side of life». Haha, det er så herlig! For livet er kort, vi må gjøre det beste ut av det. Spre litt kjærlighet.

Sier Heming Kulø og reiser seg. Han har ting å gjøre. En misjon. Oppdrag venter. På med de lysende rulleskøytene.

The Show Must Roll On.

Heming Kulø - i sivil.

Heming Kulø - i sivil. Foto:


Artikkeltags