Gjør det grusomme vakkert

Artikkelen er over 2 år gammel

Andres Serrano gjør det grufulle vakkert. Det er min jobb å gjøre alt vakkert, sa fotografen da Nordic Light åpnet onsdag ettermiddag.

DEL

Som vanlig var det også i år festivaltoget som markerte starten på Nordic Light International Festival of Photography. Først en samling inne i Kristiansund Kunstforening, hvor det i år er stjernefotografen Anders Serrano fra USA som råder grunnen med sine kanskje provoserende bilder.

Deretter marsjerte 200–300 festivalgjester fra fjern og nær gjennom sentrum av Kristiansund, stakk innom alle utstillingsstedene og fikk en kort orientering, før de samlet seg til den offisielle åpningen i Caroline.

Må utforskes

Andres Serrano er kanskje festivalens mest meritterte gjest. Om det var derfor han dukket opp noen minutter for sent, skal være usagt. Men forsinkelsen var ikke verre enn at de fleste i Kunstforeningen knapt la merke til den.

– Grusomt. Men vakkert. Her må man bruke mer tid, man må utforske utstillingen, sa Nordic Lights kunstneriske leder Morten Krogvold da han introduserte Serrano.

I sin korte hilsen sa Serrano at i dagens verden er det mange av oss som kan oppfatte seg som offer. Til dem som mente at han gjorde tortur (utstillingen heter «Torture») til noe vakkert, svarte han at han prøver å gjøre alt vakkert. Det er hans jobb.

Den som vil høre mer fra Serrano kan ta turen til Caroline fredag ettermiddag.

Blir rørt

Kunstnerne Heidi Rognskog (Smøla/Oslo) og Jon Arne Mogstad (Surnadal) hadde akkurat gjort seg ferdig med fylkeskulturkonferansen, før de stakk innom Kunstforeningen. Rognskog, oppvokst på Frei, besøkte Nordic Light for første gang, og var rørt over det hun hadde sett.

– Det er fantastisk å komme tilbake til byen og se hva som foregår, sa hun.

Surnadalingen Anne Vognhild Einum besøker Nordic Light for 12. gang.

– Dette er mitt årlige pusterom, smiler hun.

I år stilte hun uten sin karakteristiske hatt – det blåste for mye i Kristiansund onsdag ettermiddag.

Endre oppfatning

Første stopp etter Kunstforeningen var Nerparken, hvor ordfører Kjell Neergaard kunne åpne utstillingen «PS, jeg har MS». Seks store bilder skal stå i parken under festivalen og uka etter.

Se bildeserie fra festivaltoget her:

– Legg merke til at det kun er mennesker som smiler på bildene. Utstillingen er et bidrag til å endre folks oppfatning om det å leve med MS, sa Neergaard.

I Langveien 19 hadde blant andre elever fra Bjerkely Folkehøyskole (mellom Elverum og Kongsvinger) installert seg. Fotolinja hadde ikke råd til å besøke Kristiansund i fjor, i år er det fem som deltar.

– Vi skal være her til søndag og kommer til å suge til oss alt vi kan av inntrykk, sa Patrick Strøm Hildebrandt og Thor Isak Ringsbu.

Artikkeltags