Rockelegender fronter Byfesten 2018

Stor stemning sist Morten Abel var i Kristiansund. I august kommer han tilbake.

Stor stemning sist Morten Abel var i Kristiansund. I august kommer han tilbake.

Artikkelen er over 2 år gammel

Både Morten Abel og Stage Dolls blir innlemmet i Rockheims Hall of Fame i mai. Under Byfesten i Kristiansund i august fronter de hver sin kveld.

DEL

Etter en pause i fjor, har det en god stund vært klart at Øivind Frisvold hadde alvorlige planer om å få til en ny Byfest i år.

Nå er det definitivt klart at Byfesten 2018 legges til 24. og 25. august, på Rådhusplassen, i tett samarbeid med Gatefesten og med Byfesten Kristiansund og Kulturfabrikken som arrangør.

– Det blir nok Byfest, ja! 

Morten Abel er headliner fredag 24., Stage Dolls det store trekkplasteret lørdag 25. august. Andre som bidrar musikalsk er The Stapes, Kystfolket, Energy/Freeze & friends, Young Eagles og Cosmic Kings.

Mindre format

Øivind Frisvold har i mange år jobbet sammen med IL Nordlandet om Marokkofestivalen (på Nordlandet) og Byfesten (på Kongens Plass). 

Idrettslaget har valgt å trekke seg ut, men Byfesten vil fortsatt samarbeide med IL Nordlandet blant annet ved å leie lagets telt.

– Vi jobber hardt for å få realisert Kulturfabrikken i Vågen. Men vi har fortsatt ingen ferdig rigga scene i Kristiansund. Nå følte vi at det var på tide med noe konkret. Byfesten er en kjempefin anledning til å få vist seg fram og samtidig få gjort noe som bidrar til å skape liv og røre i byen. Musikk, konserter og aktive barn og unge er midt i gata for Kultufabrikken, sier Øivind Frisvold.

Kapasiteten på Rådhusplassen er en helt annen enn på Kongens Plass. Det er arrangøren selvsagt klar over.

– Vi må tilpasse oss markedet. På Rådhusplassen skal vi være fornøyd med 800–900 hver dag, sa Øivind Frisvold til Tidens Krav i januar.

Tett samarbeid

Under Byfesten blir det et tett samarbeid med Gatefesten. Lørdagen blir en familiedag med masse aktiviteter rundt om i byen.

– Det vil etter hvert komme et eget program for Gatefesten. Men vi kan røpe at det blir blant annet gratiskonsert med The Young Eagles på den store scenen i teltet, sier Frisvold.

På kveldstid blir det konserter med tre band hver kveld.

– Morten Abel og Stage Dolls blir våre headlinere. Begge er folkekjære og solide navn som trekker folk og skaper stor stemning, sier Frisvold.

Sterke kort

Morten Abel spilte på Byfesten også i 2013. Den kvelden var det utsolgt og – ifølge Frisvold – fantastisk stemning. Nå er han ute på turné med noe nye låter – og en rekke udødelige hits.

Abel (55) har satt rekorder på både plate- og konsertmarkedet og har klart å være ledende innen norsk rock i tre forskjellige konstellasjoner i tre forskjellige perioder: Først som medlem av Stavanger-bandet Mods på 80-tallet, deretter som frontfigur i The September When på 90-tallet og i de senere år som populær soloartist.

Stage Dolls så dagens lys i 1983, og gjorde et kraftfullt comeback i 2010. De har et spenn i sine låter fra fengende driv til såre ballader og er i disse dager aktuelle med «You`ll find me». Singelen «Love Cries» gikk helt til 46. plass på den amerikanske Billboard-listen.

Cosmic Kings er et «nytt» rockeband med base i Kristiansund og består av Ian Harald Sæther, Pål Kristiansen, Geir Christian Bøe og Bjørn Hjelseth. Cosmic Kings har de to siste årene laget låter, og er nå klare for Norge.

Gamle kjente

Kystfolket er gamle kjente som med frisk akustisk folkrock ispedd bluegrass, legger til litt norsk og irsk folkemusikk og med godt pophåndverk blander det i ei stor bacalaogryte på ekte nordmørsvis, for å bruke bandets egne ord. Kystfolket har raskt blitt lagt merke til og bandet har gjort en rekke konserter på festivaler og klubber rundt omkring i Norge.

Gutta i 80-tallsbandet Energy kan feire 30-årsjubileum. Den originale besetningen samles og stiller med full kraft. I 1989 ble de fylkesmestre i rock og kom på sjetteplass i finalen i NM i rock. Det går rykter om at et par nye låter er på gang og skal presenteres under Byfesten. Freeze & friends, som er den litt nyere utgaven, skal bidra med en spesialtilpasset hit-rekke.

Rockebandet The Stapes fra Kristiansund kan de siste årene vise til to utgivelser i baklomma og er kjent for sin kompromissløse, hardtslående og rett på sak-musikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken