24. november dukker Nesbø opp i Festiviteten, sammen med sin gode musikervenn Lars Jones.

Da blir det en konsert av godt, gammelt merke – slik de to parhestene har gjort mange ganger før.

I tillegg kommer Nesbø til å signere sin bok «Macbeth» i forkant av konserten. Vanligvis blander ikke Nesbø musikalske og litterære oppdrag, men i Kristiansund gjør han et unntak.

Særbehandling

Forklaringen på «særbehandlingen» av Kristiansund ligger nok i valget som Operaen i Kristiansund har gjort til neste års operafestuker.

Nesbø kom ut med sin krimroman «Macbeth» i vår. Operaen i Kristiansund har Verdis «Macbeth» på programmet i Festiviteten under Operafestukene. Begge er inspirert av William Shakespeares tragedie «Macbeth» fra 1606.

Sammentreffet ser altså ut til å ha fristet Jo Nesbø til å ta turen litt lenger nord enn hva han vanligvis gjør når han besøker Møre og Romsdal. Nesbø er oppvokst i Molde.

Populær mann

Det rigges 417 seter i Festiviteten når Nesbø og Jones inntar scenen i Festiviteten. Operasjef Line Lønning Andresen tror det blir rift om plassene.

– Nesbø er en populær mann, artist og forfatter, som appellerer til flere målgrupper, sier operasjefen.

– Vi har prøvd å få tak i ham til Operafestukene flere ganger, men han har ofte vært opptatt med klatring utenlands på den tiden av året, sier informasjons- og markedssjef Ida Ørjansen Tomelthy.

Multi-instrumentalist

Jo Nesbø slo gjennom med Di Derre tidlig på 90-tallet. Han har også hatt en solokarriere, med kassegitar rundt halsen og bassist Jones ved sin side.

«Det som begynte som en engangs-happening har etter hvert blitt en duo hvor Jo Nesbø forteller historier og spiller sammen med multi-instrumentalist Lars Jones. Tanken var å anrette noen fortellinger så enkelt som mulig, å bruke det man har for hånden: en gitar, en bass, et munnspill to stemmer og en smule nærhet», skriver Backstage Management & Produksjon as i sitt presseskriv.

Ingen klassisk tilnærming

Verken Operaen i Kristiansund eller Jo Nesbø har valgt noen klassisk tilnærming når de har latt seg inspirere av «Macbeth».

– Men rivalisering og maktkamp er til stede for fullt, lover operasjefen.

 

I William Shakespeares tragedie Macbeth er hovedpersonen en modig hærfører som slåss for den skotske kongen. I Jo Nesbøs roman er han en dyktig politimann som går inn i de hardeste konfrontasjonene med de kriminelle.

«I Jo Nesbøs versjon blir Macbeth en barsk krim fra en lurvete syttitallsmetropol. Slik skriver han seg inn i den hardkokte krimtradisjonen, der både forbryterne og etterforskerne beveger seg i en verden som er som et eneste sort hull, omgitt av en gråsone. Det er umulig å bevege seg uten å bli skitten. Alle nivåer av samfunnet er preget av korrupsjon, og den som prøver å få has på én skurk, ender i allianse med en annen.», heter det i omtalen fra forlaget.

– Nesbøs besøk er en slags oppkjøring mot Operafestukene. Men først og fremst er det en egen konsert som står på egne bein, understreker Line Lønning Andresen.