Maria er klar med sin første barnebok

Tidlig på 1990-tallet satt hun på Dalabrekka skole i Kristiansund og fortale både lærer og medelever at hun skulle bli forfatter. Det var den lille jentas store drøm.

DEL

I slutten av august 2019 oppfylles barndomsdrømmen til Maria Lillebo Aavatsmark. Da kommer boka «Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen». Ei barnebok gitt ut på Cappelen Damm. 37-åringen står for både tekst og illustrasjoner, under forfatternavnet Maria Lillebo.

Lillebo Aavatsmark har tegnet siden hun var liten. Går alltid med skisseblokka i veska. Tegner gjerne folk i smug på T-banen, og det siste året har hun tilbrakt all sin ledige tid på tegnerommet på loftet hjemme i Oslo.

– Jeg ble tatt på senga over hvor mye arbeid som ligger bak ei illustrert barnebok. Det er mange hensyn å ta, alt fra at tempoet i fortellingen skal stemme til variasjonen mellom hele og halve sider med illustrasjoner. Bare fulle sider med tegninger sliter ut øyet. Øyet må ha noe å hvile på. Jeg har stått opp klokka fem og tegnet i to timer før jobb. Så snart barna er lagt har jeg satt meg ved tegneboret igjen. Har hatt en senebetennelse eller to, men det er en liten pris å betale.

Har funnet sin plass

Veien fra drøm til virkelighet har ikke vært snorrett. Hun er utdannet statsviter og journalist. Har jobbet i blant annet Dagbladet, P4 og Forsvaret, men det var noe som ikke stemte.

– Jeg sa til slutt opp en fast jobb som kommunikasjonsrådgiver og begynte på Kunsthøyskolen. Pappa satt i sjokk, men for meg var det som å være Alice i Eventyrland. Følte jeg ramlet inn i en verden der jeg alltid skulle ha vært. Jeg storkoste meg i tre år. Voksenlivet tar oss noen omveier, men jeg tror det er viktig at vi tør å spørre oss selv hva vi egentlig vil.

Yrkestittelen er nå grafisk designer og illustratør med fast jobb som spesialrådgiver ved Deichman Hovedbibliotek.

Instagram

 

Cappelen Damm oppdaget kristiansundsjenta via Instagram. Hun hadde bevisst opprettet en konto hvor hun delte sine illustrasjoner.

– Er ikke typen som går rundt og banker på dørene til forlag, men jeg laget ei plan for bruken av instagramkontoen. Kall det gjerne innholdsmarkedsføring. Jeg har ikke mange følgere, men visste hvem jeg ville skulle se meg.

Rundt ett år etter at hun la ut sine første streker tikket det inn en e-post fra en manusredaktør i forlaget. Spørsmålet var enkelt: Kan du gi ut barnebok?

Nå har det gått enda ett år og boka er klar for markedet. Maria Lillebo Aavatsmark er et eneste stort smil når hun snakker om det som ligger foran.

– Det føles helt sprøtt, men kjempeherlig. Jeg gleder meg masse til å gi den ut og er veldig takknemlig. Jeg kommer til Kristiansund 28. september. Da blir det et opplegg på Ark Storkaia. I Oslo har jeg vært så heldig å få et helt vindu til utstilling hos Norli i Universitetsgata. Ellers håper jeg på å besøke både bibliotek, skoler og barnehager.

Egne erfaringer

Hvem er så denne Oscar Wildensky, og hva driver han med?

Forfatteren forteller ivrig om en streetsmart og modig liten gutt som må bli med mamma på handletur. Det er det kjedeligste Oskar vet, men så blir mamma borte og gutten er alene i byen. Hvordan takler han, og mamma det?

Lillebo Aavatsmark legger ikke skjul på at det ligger egne erfaringer i historien.

– Da jeg vokste opp i lille Kristiansund var mitt største mareritt å miste mamma og pappa. Det skjedde mange ganger. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg er blitt ropt opp via høyttaleranlegget på Futura, for jeg gikk meg bort hele tiden. Gjemte meg ofte under et klesstativ. Alltid vært litt distre, det kan alle som kjenner meg skrive under på. Nå er jeg blitt mamma selv og skrekken er gått over til å plutselig skulle miste en unge av synet.

Kjenenr seg igjen

Manuset til historien lå klart i skuffen da forlaget tok kontakt. Tegningene også, i alle fall klar i hodet. Hun lar seg inspirere av både familie, venner og folk hun ser gatelangs. Hovedpersonen i boka er ikke ulik hennes egen 6-7-åring, som også heter Oscar.

– Det er nok noen som vil kjenne seg igjen. Ellers blir jeg veldig inspirert av Kristiansund, så det er mange referanser dit, men også Oslo, som er den andre byen min. TK er også med, men den som finner TK i boka er god. Litt sykehuspolitikk har jeg også fått inn. Det er jo en stor skam.

Tegningene i boka har klare refranser til forfatterens hjemby, Kristiansund.

Tegningene i boka har klare refranser til forfatterens hjemby, Kristiansund.

Neste bok

Tegningene i boka er klare i streken og fargerike. Maria Lillebo Aavatsmark forteller at hun er analog, med blyant og papir og bruker både fargeblyanter, pasteller og akvarell. Det gir mye struktur, men er en teknikk som tar tid.

– Forfatter på heltid fra nå av?

Hun ler og rister på hodet.

– Jeg blir ikke rik av dette, men penger betyr ingenting akkurat nå. Da hadde jeg gjort noe annet. Jeg har allerede begynte å tenke på neste bok, og forlaget er med på den, men jeg skal gå på jobb på Deichman som før.

Artikkeltags