Stjernelag i Frei kirke

Audun Sandvik er solocellist både i Kringkastingsorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Fredag er han i Frei kirke.

Audun Sandvik er solocellist både i Kringkastingsorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Fredag er han i Frei kirke.

Mange gode musikere har besøkt Frei kirke. Men få kan matche trioen som kommer fredag kveld.

DEL

Fiolinist Ai-Ling Chiu, cellisten Audun Sandvik og pianisten Sveinung Bjelland holder tre konserter i Møre og Romsdal denne helga: på Frei fredag, i Fosnavåg lørdag og i Spjelkavik søndag.

Konsertprogrammet er noe av det fremste man kan høre innen kammermusikken.

Sveinung Bjelland er en av Norges fremste pianister, ikke minst er han svært ettertraktet og aktiv som kammermusiker og samarbeider jevnlig med en rekke internasjonalt renommerte sangere og instrumentalister, både i konsertsammenheng og plateinnspillinger.

Bjelland og solocellist i KORK og Det Norske Kammerorkester, Audun Sandvik, har nylig gitt ut en kritikerrost CD med verk av Rachmaninov og Sjostakovich. Til turneen her i fylket har de utvidet til klavertrio sammen med Ålesund Strykekvartetts fiolinist, Ai-Ling Chiu.

Spennende musikk

På programmet står Beethovens myteomspunne «Spøkelsestrio». Denne ble skrevet i 1809, i en periode hvor han skrev mange av sine mest kjente verk, som Skjebne- og Pastorale-symfoniene.

Edvard Griegs «Andante con moto» ble skrevet i 1870-årene, men ikke utgitt eller framført før 100 år senere, i 1978.

Siste verket på programmet er Johannes Brahms klavertrio i H-dur, opprinnelig utgitt som et tidlig verk i 1854 men et verk som Brahms selv 35 år senere kraftig reviderte og utga på ny i 1889.

Skyhøyt nivå

For ytterligere å skulle understreke nivået på musikerne som kommer til Frei fredag kveld, kan vi nevne at Sveinung Bjelland har vært solist med alle våre største orkestre, og han har rukket å gjeste en rekke konsertserier og festivaler i flere europeiske land.

«Hans samarbeid med tenoren Daniel Behle, vinner av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2005, har vært svært vellykket og resultert i konserter i London, Paris, München og Frankfurt, samt tre CD-innspillinger som har høstet strålende kritikker i internasjonal presse», kan vi lese av presseomtalen fra arrangøren.

Gammelt og dyrt

Audun André Sandvik er cellolærer ved Norges musikkhøgskole og professor i cello ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Sandviks lekne og inderlige spill gjør ham til en ettertraktet solist og kammermusiker på internasjonale scener. Han er kunstnerisk leder for den klassiske kammerfestivalen Gloppen Musikkfest og spiller på en cello fra 1695, bygget i Roma av Giorgio Taninger.

Prislappen snakker man ikke høyt om ...

Ai-Ling Chiu kommer fra Taiwan og har sin utdannelse fra hjemlandet, USA og Sverige. I 2008 fikk hun glitrende kritikker i sin debutkonsert som solist med Göteborg Symfoniker. Ved siden av sitt virke som fiolinist i Ålesund Strykekvartett, har hun holdt en rekke kammer- og solokonserter i regionen.

Ai-Ling Chiu var i 2009 hovedmottaker i Sparebanken Møres Gnist stipend, og med dette og støtte fra Stiftelsen Kjell Holm som grunnkapital kunne hun i 2012 kjøpe sin C.G Testore-fiolin fra 1710.

Artikkeltags