50 år siden TK delte ut den første julestjerna, hvem vil du glede i år?

– Tips oss om hvem du mener fortjener en liten oppmerksomhet i førjulstiden, sier Arild Myhre, Eilif Odde, Henning Betten, Ellen-Marie P.-Gustad, Morten Feifrud og Jan Arve Ødegård.

– Tips oss om hvem du mener fortjener en liten oppmerksomhet i førjulstiden, sier Arild Myhre, Eilif Odde, Henning Betten, Ellen-Marie P.-Gustad, Morten Feifrud og Jan Arve Ødegård. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tidens Krav fortsetter tradisjonene med å dele ut julestjerner i desember. Nå vil vi ha tips fra deg om hvem som skal få årets blomster.

DEL

Julestjerna var riktignok en juleglede da journalistene Kirsten Smeby og Erik Sandblost delte ut den første blomsten i desember 1968, men intensjonen var som i dag; gi oppmerksomhet og velfortjent heder til hverdagshelter.

I artiklene fra 1968 kommer det fram at 69 forslag kom inn den gangen. Fra Tromsdalen i nord til Romsdalen i sør. Alle kommunene på Nordmøre var representert.

Journalistene gir i artiklene uttrykk for at antall forslag var overveldende. Det var vanskelig å plukke ut hvem som skulle få julegledene. Begrunnelsene var gode, heter det.

HVEM BØR FÅ JULESTJERNE I ÅR? Har du et forslag? Da sender du en e-post til redaksjonen@tk.no. Merk med «Julestjerne» i emnefeltet. Fortell oss så hvorfor akkurat denne personen er en god kandidat. Begrunnelsen skal ikke være lang, men historien må treffe oss på noe vis.

Her kan du lese om de glade mottakerne i 2017.

Mange kilometer

Resultet ble loddtrekning, og de tre første som fikk hver sin juleblomst var Johanna Sæterbø i Bøverfjorden, Gurå Rindøyen fra Rindal og Jon Haltbakk fra Halsa. For å dele ut blomstene reiste Kirsten Smeby og Erik Sandblost fra byen tidlig på morgenen og la bak seg 240 kilometer før de var hjemme igjen sent på kvelden.

Artiklene forteller at Sæterbø var 92 år gammel og blind. Hun var en blomsterelsker av rang, og tok på blomsten med varsomme fingre da hun fikk den tildelt. Hun satt for øvrig og strikket lester da journalistene dukket opp på gården der hun bodde. To rett og to rang gikk strålende selv om hun ikke så noe annet en svart verden.

Gurå Rindøyen var 88 år gammel, og beskrev seg selv om glømmen, på sine eldre dager. Blomsten ble hun glad for, og mente det passet ekstra fint, for bursdagen var bare noen dager unna.

Hos Jon Haltbakk på Tingvoll, nærmere bestemt på Vonheim, traff journalistene en mann som var glad i aviser. Papiraviser fra hele landet lå i stabel i en stol. Han hadde også en radio, så nyheter var en viktig del av hverdagen til den pensjonerte bonden og steinbruddarbeideren. Julegleden fra Tidens Krav fikk hedersplass på nattbordet.

Tre nye vinnere ble plukket ut uken etter på, deretter fire, og den siste uka før jul slo man på stortromma og trakk hele ti heldige vinnere.

Send oss en e-post

Om tradisjonene med å dele ut en juleblomst har pågått kontinuerlig siden 1968, er usikkert, men det vi vet er at nå er vi klar med årets runde, og vi gleder oss.

Rundt 20 stjerner skal deles ut, og du kan være med å bestemme hvem som blir de heldige. Loddtrekning var løsningen i 1968. Slik gjør vi det ikke i dag. Vi jakter bevisst på de gode historiene, på hverdagsmenneskene som gjør en forskjell. Som strekker ut ei hånd, som legger ned en innsats utover det som er forventet, som lokker fram smilet, som gir et klapp på skuldra, helt uten å vente noe i retur. Vi vet de finnes der ute, i alle aldre.

Har du et forslag? Da sender du en e-post til redaksjonen@tk.no. Merk med «Julestjerne» i emnefeltet. Fortell oss så hvorfor akkurat denne personen er en god kandidat. Begrunnelsen skal ikke være lang, men historien må treffe oss på noe vis.


Artikkeltags