Da Snorre Sturlason og Harald Hårfagre kom til Dalabrekka skole ...

«Bremsnesmysterie» er blitt en stor forestilling, med mye flott musikk og en morsom tekst.

«Bremsnesmysterie» er blitt en stor forestilling, med mye flott musikk og en morsom tekst.

Artikkelen er over 2 år gammel

Er det virkelig sant at Harald Hårfagre - etter å ha samlet Norge til ett rike - fikk klippet håret sitt på Bremsnes?

DEL

En oppjustert versjon av «Bremsnesmysteriet» får sin premiere i Festiviteten i Kristiansund tirsdag klokka 18.

På scenen møter vi elever fra 7. trinn ved Dalabrekka skole, i orkestergraven finner vi strykerelever (med lærere) fra kulturskolen, og årets kulisser er malt av kunstelever fra kulturskolen.

Dermed deltar elever fra i alt 10 skoler i Kristiansund i prosjektet, hvor både tekst og musikk er laget av Ørnulf Michelsen, tidligere rektor ved kulturskolen.

På Bremsnes?

På generalprøven tirsdag formiddag var det elever fra Dalabrekka og Nordlandet skoler som fikk en forsmak på hva som skjer når man ved hjelp av en tidstelefon kan gå mange hundre år tilbake i tid og virkelig få svar på hva som skjedde.

I «Heimskringla»forteller Snorre Sturlason om Harald Hårfagre som ikke skulle klippe hår eller skjegg før han hadde samlet Norge. Snorre forteller at håret ble klippet i gjestebud hos Ragnvald Mørejarl, men ikke hvor det skjedde.

Mats Rånes Grødahl er Ragnvald Mørejarl og Lovise Iversen Malme hans kone Hild.

Mats Rånes Grødahl er Ragnvald Mørejarl og Lovise Iversen Malme hans kone Hild.

Siden Ragnvald hadde en gård på Bremsnes, har tradisjonen ville hatt det til at det skjedde der. Musikkspillet «Bremsnesmysteriet» prøver på en uhøytidelig måte å finne svaret.

Historie og humor

Det er både mye flott musikk og fin humor i «Bremsnesmysteriet».

Muligheter for å bli interessert i norgeshistorien finnes så absolutt - selv om det advares tydelig på forsiden av programmet: «Denne forestillingen kan inneholde spor av historisk feilaktig materiale».

Rektor Sagagren (hun sager av greinen hun sitter på) er så påståelig at både Snorre og Harald (som omdøpes til Hårfarge) ser seg nødt til å ta den nesten 900 år lange turen til Dalabrekka skole for å sette tingene på plass. Men mye har de glemt, så det tar sin tid å rydde opp.

Og ikke før er det ene mysteriet løst, før et nytt dukker opp: Er det virkelig 275-årsjubileum Kristiansund bør feire i år? 

Lange tradisjoner

Samarbeid om musikkteater for barn og unge har lange tradisjoner i Kristiansund. I over 10 år har Kristiansund kulturskole og Operaen i Kristiansund drevet Scenario musikkteaterskole. Parallelt med dette har kulturskolen hatt musikkteatersamarbeid med skoler i kommunen, ikke minst Dalabrekka, som har hatt oppsettinger nesten uavbrutt i mer enn ti år.

Frida Stolsmo og Tone Christine Bjerkås var to av tredjeklasseelevene ved Dalabrekka som se generalprøven. Begge var imponert.

Frida Stolsmo (til venstre) og Tone Christine Bjerkås hadde det kjekt på generalprøven.

Frida Stolsmo (til venstre) og Tone Christine Bjerkås hadde det kjekt på generalprøven.

- Det som skjedde på scenen er nytt for oss. Men vi skjønte hva det handlet om. Od så var det så fin musikk, sa jentene, som håper det blir flere slike forestillinger med skolen.

- Det er kjekkere når vi kan gå sammen med noen vi kjenner.

Forestillingen inngår i Kristiansund kommunes offisielle jubileumsprogram, og spilles også som skoleforestilling onsdag kl. 11.

Artikkeltags