Latteren satt løst på Sjøbruksmuseet

Humring ved borda. Rundt nærmeste bord, fra venstre: Bjørn Kvalnesvik, Ole Flessen., Magne Bøe, Peder Sæther (skjult), Geir Settemsdal

Humring ved borda. Rundt nærmeste bord, fra venstre: Bjørn Kvalnesvik, Ole Flessen., Magne Bøe, Peder Sæther (skjult), Geir Settemsdal Foto:

Av

Søndagens tema på Sjøbruksmuseet i Bøfjorden var «Muntert ved kaffebordet».

DEL

MeningerOg muntert ble det for de rundt 30 besøkende som lot sol være sol for noen timer, og heller få seg en god latter.

For latteren satt løst blant de som satt rundt bordene.

Det var annonsert med at en «hemmelig gjest» skulle dukke opp i løpet av ettermiddagen. Men før denne ble avslørt, serverte programleder Bernt Gudrunson Bøe en del muntre historier fra sin barndom i Bøfjorden. Der var humoren både røff og oppfinnsom.

Han fortalte blant annet om vesle Jan som noen voksne narret til å gå og låne «aumålet» fra båtbyggeren Arne Nessa. Da gutten kom kom opp til båtbyggeren, forstod han det spøkefulle opplegget og svarte at det hadde naboen Lars dessverre nettopp vært der og lånt!

Bernt hadde også flere på lager, som påkalte latter.

Opplesningen om «Trollkremen» fra Hyldbakks «Ei haustferd på Nordmøre» skapte også humring ved bordene.

Hemmelig gjest

Så ble den «hemmelige gjesten» avslørt, og det viste seg å være Fredrik Løset fra Rindal. Den pensjonerte geologen har i mange år bidratt med lokalhistorikk for Rindal Heimbygdlag, og ikke minst står han bak samlingen «Rindalshumor».

Han slo til med mange lune og underfundige historier fra hjembygda. Han siterte flere slagferdige rindalinger før og nå, og fikk fram latteren blant de som var tilstede.

Hans bestefar var lensmann, og en gang hadde han beslaglagt et hjemmebrentapparat. Han som hadde «mistet» apparatet sitt kom springende etter lensmannen med en slange som han ikke hadde tatt med seg.

– Du må ha med deg denne også, ellers får du itj apparatet te å verk!

 Fredik Læøset (Hemmeleg gjest, kåsør) og Bernt G. Bøe (kåsør, programleiar)

Fredik Læøset (Hemmeleg gjest, kåsør) og Bernt G. Bøe (kåsør, programleiar) Foto:

Noen prestehistorier ble også fortalt. Blant annet den om presten som ikke ville betale skysskaren for en rotur over fjorden:

– Vår Herre lønner deg for dette, Anders!

Det syntes Anders var for lang ventetid, så han repliserte:

– Men du som kjenner han så godt, du kunne vel ikke ha lagt ut for ham?

«Kjøkkentjenesten» på Sjøbruksmuseet går på rundgang, og sist søndag var det Eli Moen og Inger Lise Heggem som sørget for at de frammøtte kunne nyte kaffe, grøt og vafler, sammen med gode stubber og historier.

Artikkeltags