Ble stengt etter 600 års drift - mandag åpner den igjen

Olav Wågsand står på berget på Kroknestangen. Ute på sjøen ser vi der nota skal settes ut.

Olav Wågsand står på berget på Kroknestangen. Ute på sjøen ser vi der nota skal settes ut.

Av

Kroknes laksevorpe er den vorpen i landet med lengst sammenhengende drift. I 2004 ble den stengt, nå åpner den igjen.

DEL

Siden 2004 har det ikke vært fanget laks i Kroknes laksevorpe. Men mandag 1. juli blir den igjen åpnet, samtidig med at boka «Kroknes laksevorpe», skrevet av Einar Oterholm, blir presentert.

– Jeg har egentlig tenkt å åpne vorpen også tidligere år, men det har blitt med tanken. Men etter at Einar Oterholm nå har skrevet denne boken, ble jeg veldig ivrig etter å gjøre det, sier Olav Wågsand.

Lang fartstid

Kroknes laksevorpe er den vorpen som har den lengste sammenhengende fangstiden her i landet, fra 1400-tallet til 2004. Den ble også ansett som en av de beste laksevorpene på på Nordmøre.

Det kan med sikkerhet fastslås at det ikke er flere slike vorper i bruk i dag.

- Hvordan vorpen «virker», skal jeg fortelle om i timen, mens vi klargjør og får lov å åpne opp for fiske kl.18.00, forteller Olav Wågsand, som håper riktig mange interesserte møter opp på Kroknestangen klokken 17.00.

For øvrig er Kroknes laksevorpe blitt kulturarv.

To til stede

Fram til 25. juli kl.18.00 blir det lov å fiske etter laksen på denne eldgamle måten, for Olav og de andre som skal være med.

Det må alltid være to mann tilstede under fisket, en av disse sitter høyt på en flåte ute på sjøen for å se når laksen komme inn i nota. Han roper da til han som er på land at han må dra for å stenge igjen, slik at laksen ikke kommer seg ut igjen. Hele nota dras så på land, og tømmes for laks.

At Olav Wågsand håper på mange lakser i løpet av tiden de får lov å fiske, er lett å tenke seg.

Etter at vorpa er åpnet, går turen til Halsahallen, der det blir kåseri om vorpa ved Einar Oterholm. Der blir det også anledning å kjøpe kaffe og noe å bite i, og selvsagt god anledning til å kjøpe boka. Det blir også sang av «Førkjånn».

Artikkeltags