Stien Gro fant gikk rett hjem

Artikkelen er over 2 år gammel

En fullsatt Angviksal tok imot Gro Kjelleberg Solli med trampeklapp da hun presenterte sitt aller første soloalbum lørdag kveld.

DEL

«Stien eg fann» er navnet på soloalbumet til folkemusikeren og kvederen Gro Kjelleberg Solli, og hva var vel bedre enn et godt, gammeldags plateslipp i hjembygda til 44-åringen, i en godt oppfylt Angviksal, det vil si rundt ett hundre publikummere.

Gro har medvirket på flere innspillinger tidligere, men dette var første gang hun selv sto bak albumet, en samling folketoner som både viste det repertoaret som har fulgt Gro i en årrekke, men også noe helt nytt. At det var kø etter konserten for å kjøpe CD-en, er kanskje unødvendig å si. Konserten gikk rett hjem hos publikum.

Inspirasjon fra Setesdal

– Tre av sangene har jeg skrevet selv, det er «Naboens gyngestol», «Stien eg fann» og «Stille, stille». Ellers er det folketoner fra Nordmøre og Romsdal, og fra Os i Østerdalen og fra Røros. Noe av stoffet synger jeg helt alene, mens andre ting gjør jeg enten sammen med Øystein Sandbukt, eller sammen med drømmetrioen min som inkluderer Erik Fostervoll på trøorgel og Marit Aspås på cello, i tillegg til Øystein på gitarer, sier Gro.

«Stien eg fann» henspiller på nettopp det musikkvalget hun tok som tenåring. Mens andre var mer opptatt av popmusikk, var det folkemusikken som grep Gro.

– Det skyldes nok i første rekke min mor som kommer fra Setesdal, og hver sommer tilbrakte vi i Valle i Setesdal hvor folkemusikken sto sterkt. Jeg hørte på, og ble nysgjerrig på den musikken. Senere, i voksen alder, fant jeg også veien til den lokale folkemusikken på Nordmøre, forteller Gro i forkant av konserten.

Drømmemusikere

Hvorfor vi som tilhørere så lett blir grepet av folkemusikk, og kanskje særlig vokal folkemusikk, har ikke Gro noe enkelt svar på.

– Det kan være at vi synger på dialekt, eller at alle har sitt særpreg. Jeg vet nesten ikke hvorfor folkemusikken berører oss så sterkt, sier Gro.

At hun velger gitar, trøorgel og cello som instrumentalt følge på både album og på konsert, i stedet for de mer tradisjonelle folkeinstrumentene fele og trekkspill, skyldes i første rekke at hun har vært bevisst i valget av musikere. Folk hun har spilt sammen med i en årrekke.

– Og denne gjengen ville jeg ha med, og dette er instrumentene de spiller, så da ble det sånn, ler hun.

– For meg var det viktig å få gjort dette albumet nå, både for å sette mitt uttrykk på musikken, og for å ta vare på denne sangskatten, sier Gro.

Gro Kjelleberg Solli

Gro Kjelleberg Solli er født i 1973 i Angvika i Gjemnes, men bor nå i Os i Østerdalen.

Jobber som frilansmusiker og musikkpedagog.

Har tidligere vunnet vokal klasse A under Landskappleiken.

Er aktuell med soloalbumet Stien eg fann.

Allsidig

Konserten, liksom albumet, viser en folkemusiker som behersker flere sider av folkemusikken, fra mer tradisjonell kveding til nyskrevet folkevisesang. Og flere av låtene er heftig arrangert av Knut Anders Vestad fra Fræna, med fett trøorgel og sterkt, rytmisk cellofølge.

Fra den vare «Stille, stille», som skildrer stemninga ved frokostbordet en trist dag da en av bygdas kvinner skal begraves, til den svingende «Naboens gyngestol» som er et lite oppgjør med dagens stress og kav og jakt etter den siste og bredeste flatskjermen.

– Det dreier seg om å sitte i naboens gyngestol og kvile. Kanskje få servert hjemmebakt brød slik vi fikk det hos tante Gudrun. Det er nok hun som var inspirasjonen bak denne sangen, forteller Gro.

Publikum kvitterte med alt fra stående applaus til allsang, for her var det kjente, lokale toner også.

Tok til tårene

Rolf Hindhammer fra Angvika syntes det var ekstra stas at Gro hadde tatt med en bånsull som mor til Rolf hadde lært henne.

– Jeg blir så lett rørt, og Gro framførte den akkurat slik jeg husker mor sang den, forteller Rolf til Tidens Krav etter konserten.

Han var ikke alene om å kose seg med kjente toner, enten de opprinnelig stammet fra spellemann Halvard Nordheim fra Tustna, eller det var en av Edvard Bræins nedtegnelser som ble framført. Gro trakterte selv sjustrengs lutt i det som ble en skikkelig allsidig konsert, med dype røtter i folkesjela.

Søndag venter konsert i Tingvoll kirke, mens det på våre kanter blir nytt møte med Gro Kjelleberg Solli, sammen med Brann i blått og flere musikervenner, under årets Sommarkonserter i Angvika i august.

Artikkeltags