HV og lokal beredskap

Oddvar Knutsen (til venstre) og Egil Botten forsvarte landets ære i 1983 på kjøkkenet i ungdomshuset på Kvernes.Sammen med flere kokkelurer sørget karene for skikkelig kost til HV-soldatene.

Oddvar Knutsen (til venstre) og Egil Botten forsvarte landets ære i 1983 på kjøkkenet i ungdomshuset på Kvernes.Sammen med flere kokkelurer sørget karene for skikkelig kost til HV-soldatene.

Artikkelen er over 2 år gammel

Gamle Kvernes Bygdemuseum setter fokus på Heimevernet på Kulturminnedagen søndag.

DEL

Årets kulturminnedager markeres 9.-17. september rundt temaet «Kulturminner i samfunnets tjeneste».

– I den forbindelse har museet på Kvernes valgt å sette fokus på Heimevernet og inviterer til temadag på søndag, opplyser museets avdelings- leder Berit Johanne Vorpbukt.

Base på Kvenes

Heimevernet ble etablert i 1946 som en forsvarsgren med soldater spredt over hele landet. Dette skulle sørge for landsdekkende beredskap med kort mobiliseringstid. Kvernes ble etterhvert base for HV i Averøy og nærområdet.

– Her ligger det mye god lokalhistorie, både den som setter i gang lattermusklene og den mer alvorlige som virkelig viser HVs betydning lokalt og nasjonalt, forteller Vorpbukt.

– Med oss på søndag har vi Per Kvarsvik, Halstein Strand og Marit Bergem Myrflott, som på hver sin måte vil gi publikum et innblikk i den lokale beredskapen.

– Kvarsvik vil ta for seg HVs etablering, organisering og utvikling. John Harry Kvalshaug tar oss med i samtaler med mangeårig områdesjef Hallstein Strand og HVs første kvinne i Averøy, Marit Bergem Myrflott.

Menn og kvinner

Kaptein Strand startet som sersjant i det lokale HV-distriktet i 1948, som den gang besto av Kvernes, Kornstad og deler av Eide. Bremsnes var eget HV-distrikt. Han var områdesjef fra 1954 frem til 1988, og fortsatte som frivillig i Heimevernet helt frem til 1999.

Marit Bergem Myrflott var første kvinne i Heimevernet på Averøy. Hun var løytnant og sjef for saniteten.

– Vi gleder oss til å få høre mer om deres opplevelser og regner med at flere i salen vil kjenne seg igjen i mye av det de har å fortelle, sier Vorpbukt.

Øker kunnskapen

I timene før det starter kan folk se fotografier og gjenstander fra HV lokalt som er utstilt. Venneforeningen varter opp med salg av kjøttkaker og tilbehør for sultne ganer.

– Vi håper at alle som besøkers museet på søndag skal gå ut og vite mer om HV og dets betydning, enn da de kom, legger avdelingslederen til.

Artikkeltags