Feiret Hellige tre kongers dag

De tre kongene: Fra venstre Solvår Lein, Inger Helene Futsæter og Veslemøy Ramstad.

De tre kongene: Fra venstre Solvår Lein, Inger Helene Futsæter og Veslemøy Ramstad.

Artikkelen er over 1 år gammel

I Kvernes kirke ble Hellige tre konger-dagen feiret på gudstjeneste søndag. Stjerna ledet de vise menn til stallen i Betlehem.

DEL

Trettende dag jul, den 6. januar, er Hellige tre kongers dag. Mens andre deler av verden feirer julaften denne dagen, markerer vi dagen med vismennenes vandring til stallen hvor de fant Jesus-barnet for 2000 år siden. 

I Kvernes kirke på Averøy ble dagen feiret med fest under gudstjenesten og historien om stjerna som ledet de vise menn til Betlehem. Det var barna i Fredagsklubben i regi av menighetene på Averøy som sto for dramatiseringen og sang, i en kirke pyntet med stjernehimmel.

To kirker side-om-side

Til alle tider har folk reist langs kysten. Kvernes var en stor gård med god matjord og en sentral plassering langs leia mot Nidaros, og man regner med at det var et kirkested siden 1000-tallet. Skipsleia langs fjordene sørget for at man kunne slippe unna det urene farvannet over Hustadvika.

Arkeologiske undersøkelser har vist at middelalderens kirkesteder oftest lå ved gårder som også hadde religiøse funksjoner og verdslig makt i yngre jernalder. Gravfelt, en tingkrets, fallosteinen og stedsnavn viser at Kvernes var en sentral gård allerede i jernalderen.

I dag ligger to kirker ligger side-om-side på Kvernes.  Den gamle stavkirka fra 1300-tallet ble bevart etter at nykirka ble bygd i 1893. På neset ut iden vidstrakte fjorden er utsynet vidt over et vakkert vestlandslandskap, med fjorder, grønne enger om sommeren og snødekte fjell vinterstid.

Kvernes stavkirke og kulturområde er markert som ett av stoppestedene langs kystpilgrimsleden fra Egersund til Trondheim. Sist sommer ble ruten offisielt godkjent som nasjonal Olavsled og europeisk kulturvei, og legger til rette for refleksjon rundt lokal historie, kultur, natur, kirke og tro.

Pilgrimsvandring

Som pilgrimer reiste også de tre hellige konger langt for å komme fram til i Betlehem. De hadde sett i stjernene at en stor konge skulle bli født. Med forskjellig opphav kom de fra alle verdens hjørner.

Og som sokneprest Sigurd Haugen sa under søndagens preken, vismennene kom vel sent fram til Betlehem, men det viser at også vi skal få lov til å bruke tid på veien fram til kirka.

Artikkeltags