[Nettavisen]: Daglig leder Erik Fossum i gamer-nettstedet Pressfire langer ut mot NRKs gaming-tilbud til ungdommer og unge voksne. Han har fulgt noe av live-sendingene på Twitch og NRKs livekanaler, og er ikke imponert over «forbildene» som NRK velger å fronte overfor unge gamere.

– NRKs gamingsatsing til 20-25 millioner kroner med målgruppe «18 år» i dag: Fem folk sitter og drikker øl mens Pierre forteller om planene han hadde for «hvilke tjejer han skulle dra» på Paradise Hotel og pokalen han fikk for å ha «rundet huset», skriver Fossum i en Twitter-melding.

Sommeren 2021 kjøpte NRK en villa på Ljan i Oslo for 16 millioner kroner, og pusset den opp for 4,6 millioner (vannskader utgjorde 1,1 mill.). Boligen har, i tillegg til kjøkken, bad, stue og soverom, blitt innredet med et hypermoderne gamingrom og 50 kameraer som følger beboerne døgnet rundt, fortalte M24 som har besøkt huset.

I mai flyttet e-sportsreporter Donya Jabari, reality-kjendis Pierre Louis Olsson (28) og YouTuber Jonas Lihaug (32) inn i huset. Nå blir deres liv sendt live på strømmenettstedet twitch.tv. I tillegg til gaming, viser NRK LL35 også livet til beboerne i huset – døgnet rundt.

– Vi vil dra inn livet, ta inn alt av engasjementet til publikum og de som spiller, bli med på alt det de gjør, heller enn å bare fokusere på én aktivitet, sa prosjektleder Øyvind Helland til Dagbladet i mars, da prosjektet «LL35» ble lansert.

– Det er jo heilt ko-ko, men eg gler meg skikkeleg, sa Jabari til NRK i mai, da de var på vei inn i huset.

Blant norske gamere på Twitter er det lite jubel å spore for NRKs satsing. Her er et utdrag: «vi skal jo liksom gå framover for å bli kvitt stigmaen rundt gaming/esport men det her drar jo oss bare tilbake til start», «Begynner å forstå boomers som sier «er det dette skattepenga mine går til»», «Guuuud, har jo vært mer drikking en e-sport fram til nå», «Prøver du å si at beerpong ikke er et spill? LoooooooOoooLll»

På nettstedet Pressfire har Erik Fossum skrevet kommentaren «Fyll, pissing og dataspill – NRKs millionsatsing på gaming er i gang».

– En annen i chatten ber inderlig om vi ikke kan få litt «Mario Kart»-spilling. I stedet får vi raping, fising og pissing med mikrofonen skrudd på. Jeg må ha hørt Pierre gå på toalettet ti ganger i løpet av det som var en kavalkade av «guttastemning». Det er helt sikkert noen som synes sånt er gøy (Twitch er fylt med slike streams), men …dette er gaming-satsingen til NRK. NRK! skriver han blant annet.

Prosjektleder Øyvind Helland er ikke overrasket når Nettavisen ringer for kommentar. I et innlegg på Pressfire har han svart på Fossums kritikk.

– Vi viser det som skjer og ferdig med det. Det som omtales i kronikken til Fossum, er fra den ene dagen med fest i løpet av de 21 dagene vi har sendt live. Det var et vorspiel til Champions League-finalen, sier Helland.

– Synes du det er greit at de i program for unge voksne snakker om hvordan man har hatt sex rundt på Paradise-huset?

– Vi viser ung voksnes virkelighet. At de både gamer og snakker om sex, er helt normalt, sier Helland.

I kronikken påpeker han at sendingen foreløpig er i beta-modus og derfor bare sendes på Twitch før lansering på NRK når det er mer ferdig.

– Vi hadde valget mellom å starte i beta-modus og bygge prosjektet sammen med publikum, eller å vente i noen måneder på at all teknikk, grafikk, utsnitt og innhold hadde vært gjennomtestet, skriver han i kronikken. På den måten får NRK gode tilbakemeldinger fra tidlige seere, som de kan ta med seg videre.

– Jeg synes innlegget ditt er litt usaklig, men jeg er likevel ikke uenig i alt du skriver. Man kan godt mislike at unge voksne gamere også liker å feste og snakke om sex, men det er nå slik det er. Så handler dette for meg om at vi har valgt å være live i beta. Altså at vi har valgt å gå på lufta med en uferdig versjon av prosjektet, skriver han.