Tidlig morgen hver 17. mai samles barn og voksne seg ved gravstedet på Innlandet i Kristiansund. For å minnes de falne under krigen, legges det ned kranser, og det holdes tale i forbindelse med dette.

Søndag var intet unntak da om lag 50 til 100 mennesker møtte opp grytidlig for å delta på markeringen.

Korpsfar Arne Larsen var en av dem som hadde tatt turen. Under Karin Lossius' tale, reagerte Larsen kraftig på det han mener var fremmedfiendtlige ytringer.

- I talen påpekte hun blant annet at vi måtte passe på at barnetoget ikke ble tatt over av innvandrerbarn. Vi bare så på hverandre og måpte. Jeg ble helt paff og det ødela hele feststemningen, sier Larsen, som mener en 17. mai-tale ikke bør være en arena for politiske meninger.

Opptak av barnetoget 17. mai 2015, kommentert av Ola Thingvold.

Les også:

- Eksplosjon av utenlandske

Blant de oppmøtte var det også flere barn, deriblant unger som spiller i korpset.

Wenche Tylden har deltatt på flere kransenedleggelser ved gravstedet på grunnlovsdagen. Hun synes Lossius' uttalelser var både overraskende og unødvendige.

- Vi oppdrar barna våre til å være inkluderende og møte alle med åpent sinn, også står en dame og sier noe sånn under en 17. mai-tale. Vi var der for å hedre falne nordmenn, ikke for å diskutere politikk.

Tylden sier det ikke er uvanlig å høre fremmedfiendtlige meninger, men reagerer spesielt på at det ble sagt i en tale under en kransenedleggelse.

- Hun sa at det kunne bli en eksplosjon av utenlandske familier og at Norge er en liten nasjon som ikke kan hjelpe alle, men at vi heller må ta vare på dem som allerede er her. Meningene i seg selv er ikke sjokkerende, vi vet de eksisterer, men det er noe med settingen. Det ble en trist og litt sjokkerende start på 17. mai.

Også Terje Wiik var til stede sammen med datteren sin. For dem var dette første gang de har deltatt på den tradisjonelle kransenedleggelsen på grunnlovsdagen.

- Jeg ble småsjokkert over det som ble sagt. Det tok litt tid før jeg oppfattet at det var et politisk tema. Jeg så på sidemannen og lurte på om jeg hørte riktig. Jeg opplevde det upassende. Det var ikke aktuelt å applaudere til talen, sier Wiik.

Uforståelig

17. mai-taler Karin Lossius er overrasket over reaksjonene, og stiller seg uforstående til kritikken. Hun sier talen var langt ifra fremmedfiendtlig.

- Jeg er klar over at jeg brukte mer krutt og sats enn å bare stå der å jatte. Jeg sa at hvis vi om noen år ser flere fremmede landsmenn i barnetoget enn vi har av våre egne, da har vi tapt retten til eget land, sier Lossius, og legger til at hun også sa at innvandrerne som allerede har kommet til Norge, må tas godt vare på. 

Lossius vil ikke kommentere om ytringene i talen var egnet i en 17. mai-tale, men sier hun ikke forstår bakgrunnen for kritikken.

- De som mener jeg er rasistisk får bare mene det. Jeg har aldri sagt et rasistisk ord, jeg er det motsatte av å være rasist. Utover det vil jeg ikke kommentere, sier Lossius.

Rød-, blå- og svartrussen farget tradisjonen tro sentrumsgatene i Kristiansund på 17. mai.

Les også:

Kjent med hendelsen

Arne Larsen er glad for at datteren ikke fikk med seg det som ble sagt i talen. Det var også innvandrerbarn til stede.

- Det vitner om en total mangel på respekt for grunnlovsdagen vår. Jeg så meg litt rundt i løpet av dagen, og det var utrolig mye mangfold i togene. Mange flotte, nye landsmenn.

Leder av 17. maikomiteen, Einar Jahn Torvik, forteller at komiteen er gjort kjent med hendelsen, men at han ikke kan kommentere mer enn det.

- En representant fra 17. maikomiteen var til stede på Innlandet da talen ble holdt. Vedkommende informerte oss om en hendelse, som av flere skal ha blitt oppfattet som ikke helt bra. Mer vet jeg ikke. 17. mai var en travel dag, så vi skal snakke mer om det når komiteen samles på onsdag.