Måtte hjem for å feire jubileum

Emilie Storøy og Espen Hammervold Eide er klare til innsats når Frei skolekorps feirer sitt 50-årsjubileum i helga.

Emilie Storøy og Espen Hammervold Eide er klare til innsats når Frei skolekorps feirer sitt 50-årsjubileum i helga.

Artikkelen er over 2 år gammel

Espen Hammervold Eide (19) er egentlig ferdig med sin tjeneste i Frei skolekorps. Men når korpset i helga feirer sitt 50-årsjubileum, er han på plass.

DEL

Onsdag var det på dagen 50 år siden Rensvik skoles musikkorps ble stiftet. Frei skolekorps så dagens lys på første halvdel av 80-tallet.

I 1994 ble korpsene slått sammen. Frei-navnet ble beholdt, men med Rensvik skoles stiftelsesdato som startdato også for det nye korpset.

Søndag ettermiddag er det jubileumsmarkering i Frei grendahus. Men også på selve bursdagen onsdag vansket det kake og brus for aspiranter, junior- og hovedkorps som var møtt fram til øving.

Lang fartstid

Espen Hammervold Eide kan se tilbake på 11 år i korpset. Få – kanskje ingen – kan vise til like lang fartstid som musikant i Frei skolekorps. Nå har han flyttet til Oslo for å studere fysikk og astronomi, men spille gjør han fortsatt. Det er korpsmiljø både på studiet og på studenthjemmet.

– Korps kan man jo holde på med hele livet. Når man er på korpsøving får man et avbrekk fra alt annet. Da er det korpset som teller, sier Espen, som i Frei skolekorps har hatt eufonium som hovedinstrument.

Men da han sluttet, fikk han en saksofon i gave, samme instrumentet han begynte på. I Oslo har han nå tre saksofoner.

Arvtakeren

Ved sin side på konserten i helga, har han sin «arvtaker» i korpset, Emilie Storøy. Hun er med på femte året, og innrømmer at hun har lært en del av Espen.

– Det er et veldig godt samhold i korpset. Det er ikke umulig at jeg kommer til å være med like lenge som Espen, sier Emilie, som spiller baryton.

Etter helgens konsert tar hun over Espens eufonium.

– Ingren stor forskjell på instrumentene, bare en ventil mer på eufoniumen. Men det er et mer spennende instrument, gliser Espen.

For hele Freiøya

Oda Kristine Salthammer er dirigent for korpset, mens Olav Inge Birkelund er leder. Birkelund synes det er en fin gjeng på 27 barn og unge som er med. Ekstra morsomt er det at den geografiske spredningen er bedre enn på lenge.

– Tidligere var hovedtyngden av musikantene fra Frei, nå er alle skolekretsene godt representert, vi er et korps for hele øya. Vi har brassbesetning med med både individuell opplæring og fellesøving, hver uke, sier Birkelund, som trolig må finne fram kakene en gang til når jubileet for alvor feires søndag ettermiddag.

Artikkeltags