Torsdag den 19. november sto det å lese i TK en kronikk tittelert «Norges Monaco». Det er Bø kommune i Vesterålen som ble gitt dette «kjælenavnet» da kommunen der oppe er i ferd med å senke formuesskatten for således å lage et skatteparadis som skal lokke styrtrike nordmenn til å bosette seg på nevnte sted. –

Søren også, der røk kanskje den sjansen for vår kjære og sårbare by, Kristiansund. Dette hadde virkelig vært noe å være først ute med. Tenk dere Kristiansund som en slags autonom stat i Norge. England hadde Hong Kong, Portugal hadde Macao, Tyskland har Lichtenstein, Frankrike har Monaco, Norge kunne ha fått sitt Kristiansund, og det vrimler av lignende eksempler der anstendige nasjoner får gjort ting innen finans som man ikke har anledning til i sitt moderland. Norge med olje og laks er overmoden for følge opp, og kjenner Kristiansund kommune sin besøkelsestid, så er det bare å slå til umiddelbart.

Norges Las Vegas

Jeg ser allerede den nye byen stige frem for meg i mitt indre øye. Tollfritt som det var, så hadde russe-spriten blitt solgt direkte fra rustne trålere som ikke hadde smakt maling siden de ble bygget, registrert Murmansk. Denne handelen ble nå som å kjøpe reker fra en sjark registret Tustna nede ved Piren.

Kjempe-restauranten oppe på den gamle høytrykken hadde lyst ut over hele Vanndamman-området, og «byggeløyve» var noe alle lo av.

Rulettene på kasinoene i Vågen var omkranset av «kristiansundere», som nettopp var tilflyttet fra hele landet, og the Red Light Area i Storgata kunne vise til storslagen og eksklusiv strip-tease med jenter direkte flybåren fra Paris.

Det var så mye blinkende lysreklame i sentrum at man knapt kunne se når trafikklysene i gatekryssene skiftet fra rødt til grønt her i vårt Norges Las Vegas.

Bil-race

Her drev man ikke på å tulle med rulleski i gatene slik som tidligere, åh nå nei du, her var det hvert år et bil-race. Startskuddet gikk ved tunnel-åpningen inne ved Krifast, og så var det førstemann til Devoldholmen via Langveien. Alle sidegater var stengt for anledningen, og folk hang tett langs stakitt-gjerdene i det formel 1-bilene føk forbi i flerstemte hyl. For her var det fest, og NRK sloss med TV2 om de lukrative rettighetene. J,a nå begynner det å smake kramsfugl av byen vår, kunne ordføreren ha konstatert, struttende av stolthet over alt han hadde fått til.

Dalabrekka skole var kjøpt opp av en eller annen oligark som hadde gjort om hele bygget til et slags hjem for innført arbeidskraft fra Moldova og Romania. Entreprenører fra Kina kom med anleggsutstyr, og når de startet en ny gravemaskin, så gikk den dag og natt, og ble etterfylt med diesel mens den var i full aktivitet, og når den ene gravemaskinføreren gikk av, så steg det en ny mann opp i førerhuset som overtok spakene umiddelbart, og slik rullerte det hele døgnet rund. Mektig imponerende.

Klondyke-stemning

Den Klondike-stemningen som glansårene i sild-tiden hadde ført med seg, det var bare en ynkelig avskygning av dette som er nå. Vi har fått tilbake det eldgamle Kristiansund i en ny utgave. En super-elite er avskjermet fra den lokale omverden hvor Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon har mer enn nok å gjøre. Tiggerne er kommet tilbake i bybildet, men nå tigger også noen av by-barna, men det gjorde de da i de helt gamle dager også.

Fiffen bryr seg ikke med kulturhus da det går private fly til Bjørvika i Oslo. Eldresenter og denslags, nei takk, de har da sørget for gamle mor nede i Marbella, og far er sendt på cruise i Karibien, og så snart cruise-skipet klapper til kai i Miami, så kjenner de folk der som sørger for å få den gamle tullebukken om bord på neste cruise-skip som ligger klar til avgang lenger borte ved havneanlegget. Vips – så enkelt kan det gjøres. Gamlingen har forresten fått seg en ung kjæreste, så han er nok i de aller beste hender, langt bedre en hva en ordinær norsk kommune er i nærheten av å kunne vise til, da diskusjonen inne på fastlandsnorge er om det skal være en skvett vin til maten eller ikke.

Vellykket stunt?

Nei, folk må se til å lære seg å ta seg av sine egne, før de skal ned i lommene på alle andre og forsyne seg. Yes, baby, sånn skal det låte. Det lar seg altså godt gjøre å lage en Donald Trump-verden uten at Trump selv er til stede. Vi hadde fått en by som de mest inngarvede Kristiansunds-patrioter av den gamle skole ikke hadde ønsket å utsette moldenserne for en gang.

Nå kan det godt hende at det slett ikke vil gå således i Bø i Vesterålen. Men at skikongen Bjørn Dæhlie oppretter en liten filial der oppe slik at de kan få kjøpt noen Dæhlie-sokker, til plage for stedets sports-utsalg, det kan vel være. – Vi skjønner at hardt prøvede kommuner oppe i Nord-Norge er desperate etter løsninger og må gjøre et eller annet. Et par lukrative sørlands-kommuner kunne gjort det samme, og så hadde de alene punktert hele planen til Bø kommune.

Hvis poenget var å ville bli hørt med sitt nødrop, så var jo det der et aldeles vellykket stunt. Aner ikke hvor lett han er å temme han der ordføreren i Bø, men hører vi ikke noe mer fra den kanten, så har han vel fått en kjent kvinnestemme med bergendialekt på øret, og hun trenger neppe å presentere seg noe nærmere ved å fortelle ordføreren i Bø at hun heter Erna.