Tegner nye horisonter

Eirik Raude (til venstre) og Arve Henriksen lot seg inspirere av Gamle Edøy kirke.

Eirik Raude (til venstre) og Arve Henriksen lot seg inspirere av Gamle Edøy kirke.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rom påvirker oss. Visuelt og lydmessig. I møte med nye rom kan nye horisonter oppstå.

DEL

Mandagens besøk i Gamle Edøy kirke var første gang Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival tok turen til Smøla. fI hvert fall med en konsert i kofferten.

Men når KKKK først kom, var det ikke hvem som helst de hadde tatt med seg. Både Arve Henriksen og Eirik Raude er musikere av internasjonalt format.

Prosjektet «Horisonter» har de gjort i tre år. Og det gjentas i Nordlandet kirke tirsdag kveld.

Det vil si; gjenta er nok ikke det rette begrepet, for musikerne lager aldri to like kosnerter.

Ikke upåvirket

Valgdagen er ikke den enkleste dagen å trekke folk. Men det er en dag som er egnet for ettertanke – også for improvisasjonsmusikere som slett ikke er upåvirket av de siste ukers og måneders flyktningstrøm i Europa.

– I dag tidlig kjørte jeg forbi flyktninger på busstasjonen i Göteborg. Også da kan man tenke på nye horisonter, nye muligheter, sa trompetisten Arve Henriksen under konserten og til TK i forkant.

Krisen i Syria og strømmen av flyktninger i Europa ble av musikerne kommentert med arabiskinspirerte toner. På en ny horisont.

Arkitektur

Det er arkitektur som er utgangspunktet for Eirik Raudes og Arve Henriksens prosjekt. Nærmere bestemt den kjente arkitekten Sverre Fehns tanker, blant annet om hus som bryter horisonter.

Raude og Henriksen lar seg påvirke av rom. Slik som Gamle Edøy kirke, som de var imponert over og lot seg inspirere av. Inspirasjon ble også hentet på bilturen fra flyplassen og ut til Edøya.

Slagverkeren Eirik Raude er klassisk utdannet, men følte at han for ofte bare brukte de gode rom som et skall. Han nådde ikke fram.

Derfor utfordret han Arve Henriksen til å skrive musikk. Henriksen svarte ja, men på én betingelse: Her måtte det improviseres!

Det ligger en basis i bunnen for det de to fantastiske musikerne gjør. Men konserten i Nordlandet kirke tirsdag kveld ble annerledes enn hva som skjedde på Smøla.

Selvsagt ble de det, rommene er jo forskjellige.

Lot blokka ligge

Jeg har for vane å notere en del når jeg skal lage omtaler fra konserter. Mandag ble blokka stort sett liggende i fred.

Det var bare å lene seg tilbake og ta imot. Akustikken i kirka var perfekt til budskapet som ble servert. Og intimiteten understreket det varme lydbildet.

Eirik Raude slår ikke på sine instrumenter, han danser over dem. Kjeler med dem. Armbevegelsene går ikke opp og ned, de går fram og tilbake. Makan til slagverker har jeg aldri opplevd.

Henriksen er like leken. Enten har finner fram pikkolo-trompeten eller fargelegger med digital pensel. Teknikken er en viktig medspiller på «Horisonter», men noen hovedrolle får den aldri. Her er det ekte vare fra første tone.

Artikkeltags