Gå til sidens hovedinnhold

Kristiansund i finalen - kan bli Norges musikkommune

Kristiansund, Gjøvik, Oslo og Skien kjemper om 50. 000 kroner.

Hvert år siden 2013 har Norsk musikkråd kåret Norges musikkommune. Kriteriet for å vinne årets pris har vært knyttet opp til tiltak i forbindelse med Covid-19. Dette meldes i en pressemelding søndag ettermiddag.

For å få prisen må kommunen aktivt ha:

– bidratt til at musikkøvelser kunne tas opp igjen så snart det var praktisk mulig
– etablert egne kriseordninger med ekstraordinære tilskudd til frivillige lag og foreninger
– iverksatt kreative tiltak som har bidratt til et levende musikkliv til tross for pandemien

Norges musikkommune 2020 får 50.000 kroner av Norsk musikkråd og Norsk Tipping til å bruke på et musikktiltak i kommunen, heter det i presseskrivet.

Finalistene i år, foruten Kristiansund, er Gjøvik, Oslo og Skien. Felles for alle kommunene er at de i år har «hatt ekstra store utfordringer i forbindelse med Covid-19, noe som har krevd mye av de lokale musikkreftenes kreativitet og samspill med kommunen».

Roser Kristiansund kommune

Daglig leder i Møre og Romsdal musikkråd, Jonas Høgseth, har dette å si:

– Det gode samarbeidet mellom kommunelegen, kulturenheten, musikkmiljøet og arrangører i Kristiansund kommune har klart å holde musikklivet levende. Kristiansund kommune var raskt med å etablere en digital scene med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Dette har gitt utøvere en mulighet til å nå ut til langt flere enn smittevernsreglene har kunne tillate på de lokale scenene.

Musikkrådet forteller at det har vært store utfordringer for musikklivet i forbindelse med Covid 19, noe som har krevd mye av de lokale musikkreftenes kreativitet og samspill med kommunen.

– Felles for finalistene i kåringen av Norges musikkommune er at de alle har jobbet knallhardt for å opprettholde det lokale musikklivet i en svært krevende tid, sier jurymedlem og styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Borgundvaag.

Han tilføyer at årets utfordrende situasjon viser hvor viktig det er med god dialog mellom det lokale kulturlivet og kommunen for å realisere gode ideer og gi muligheter til å opprettholde et kulturtilbud.

Vanskelige tider

– Et levende kulturtilbud er ikke minst viktig for barn og unge i vanskelige tider – det å ha en arena å gå til med faste holdepunkter, der de kan få synge i kor eller spille i korps eller orkester er viktige holdepunkter, avslutter Borgundvaag, som håper prisen vil inspirere andre kommuner rundt omkring i landet til å se nye muligheter innenfor kulturarbeidet deres.

Juryen som kårer Norges musikkommune 2020 har bestått av:

· Bjørgulv Borgundvaag, styreleder i Norsk musikkråd

· Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant

· Hege Knarvik Sande, generalsekretær i Norsk kulturforum

· Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges Korforbund

· Margaret Berger, artistrepresentant

Prisen på 50.000 kroner deles ut i løpet av desember.

Kommentarer til denne saken