Gå til sidens hovedinnhold

Kristiansund er en vakker by

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har bodd i Trondheim i 25 år tilsammen, og har nettopp flyttet tilbake til Nordmøre og Kristiansund. Byutvikling interesserer meg, og jeg tenker at når turister kan bidra i debatten til kanskje å forbedre det estetiske uttrykket i en by man kjenner tilhørighet til og er glad i, er jeg helt med.

Jeg har vært svært kritisk til mye av det som skjer i Trondheim opp igjennom årene med å bygge det jeg kaller stygge næringsbygg. Alle disse kassene med næringsbygg er ikke med på å forskjønne en by.

Nå er det riktignok slik at smaken er som kjent som baken, nemlig delt, så det er vel forskjellig hva man tenker er stygt eller pent. Men, da jeg kom tilbake til Kristiansund ble jeg nesten nyforelska i byen, og slått av hvor vakkert det egentlig er her! Kristiansund er en svært vakker by!!!

Eiendomsutvikler Per Tore Teksum som skrev leserinnlegg i TK 15/7 har nok ikke sett alt vi har å vise fram i Kristiansund N. Jeg har vandret gatelangs og ser byens skjønnhet med en nyinnflytters øyne. Jeg tenker at vi har «Møllenberg x 50» på Kirkelandet, ja hele byen er jo som en perle med alle sine «land»! Her er det virkelig vakkert! Og det er husene som gjør det vakkert! På tross av noen stygge næringsbygg på Løkkemyra er det jo lov å håpe at folk vil komme hit uansett og se det jeg ser; nemlig en pittoresk perle av en by ved havet jeg elsker. Jeg skal ikke ramse opp alle turistmålene i Kristiansund, men byen i seg selv er vel verdt et besøk nettopp for sin skjønnhet!

Likevel vil jeg si meg enig i at det er lov å være kritisk til hvilke næringsbygg som får lov å bygges i framtiden, de skal jo stå der i all evighet. Ihvertfall i vår tid. Og da må politikerne med og uten fortid i NAV, ta ansvar for hva det blir gitt byggetillatelser til, og hvilken næring som skal være hvor.

Hvordan folket bruker byen er faktisk et politisk ansvar. For at folket skal komme til sentrum på både dag og kveldstid, må sentrum være attraktiv med butikker og restauranter. Kaiområdet i Kristiansund med sine tomme butikklokaler ligger der som en gylden mulighet for å skape den samme atmosfære som finnes for eksempel på Solsiden i Trondheim , Aker Brygge i Oslo og Bryggen i Bergen. Det er bare å se mulighetene og ikke begrensningene i utviklingen av byrommet! En kritisk tilnærming må likevel være tilstede.

Det finnes nemlig mange eksempler på hva resultatet blir når politikere som gir eiendomsutviklere muligheten å kjøpe seg tillatelse til å bygge stygge næringsbygg. Clarionhotellet (Gulltanna) på Brattøra i Trondheim tar prisen. Det finnes nesten ikke tilgivelse for å bygge et så stygt hotell helt nede ved havnen og like inntil bebyggelsen fra 1800 tallet. Det stenger utsikta både fra byen og inn til byen fra fjorden. Hva eiendomsutvikler Per Tore Teksum mener om Clarion på Brattøra når han kommer til Trondheim ville vært interessant å vite. Det er faktisk tomt på Brattøra også, ihvertfall på kveldstid etter kontortid.

Et annet eksempel er daværende Rica Hotel, nå Scandic i Kristiansund. Begge hotellene står der som landemerker for dårlig byggeskikk og smak, og vinner neppe folkets kjærlighet og stolthet i sine respektive byer.

La det stå som en lærepenge om at penger ikke alltid kjøper skjønnhet, klasse og funksjonalitet. Ikke gå i samme fella og la penger bestemme over kjærligheta til byens estetiske polykrome uttrykk i framtidens byutvikling i den vakreste kystbyen i Norge.

Kommentarer til denne saken