Gå til sidens hovedinnhold

Krever bedre hjertetilbud i Møre og Romsdal

- Mens 9 av 10 aktuelle pasienter fra Sør-Trøndelag blir behandlet med utblokking, får bare 3 av 10 pasienter fra Møre og Romsdal det samme livsviktige helsetilbudet.  

I en pressemelding onsdag ettermiddag, kommer LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) Møre og Romsdal med et krav om en PCI-avdeling ved Ålesund sykehus.

De krever at det skjer "før det ender med flere unødvendige dødsfall som følge av manglende tilbud i Møre og Romsdal".

Pressemeldingen er signert talsperson Odd Arne Grande.

Livsviktig tid

PCI (utblokking) er en teknikk som brukes for å utvide trange områder i hjertets kransarterier. Behandlingen blir brukt ved Angina Pectoris og hjerteinfarkt. PCI/Utblokking av tette blodårer innebærer å føre et kateter via blodårene i underarmen eller lyske og opp til kransårene i hjertet, hvor en ballong blåses opp og sprenger bort pakket i de blokkerte årene. Inngrepet tar i de fleste tilfeller ikke mer enn en halvtime.

I pressemeldingen påpekes det at et slikt tilbud er like i nærheten om man bor steder som Oslo, Bergen eller Trondheim. Men om det trengs slik behandling for hjertepasienter i Møre og Romsdal, må de reise langt. Til Trondheim.

– Da flyr livsviktig tid samtidig som hvert eneste minutt teller, for livet ditt nå, og for hvordan resten av livet ditt blir, påpeker LHL Møre og Romsdal

Større dødlighet

I pressemeldingen skriver de at 9 av 10 aktuelle pasienter fra Sør-Trøndelag blir behandlet med utblokking, får bare 3 av 10 pasienter fra Møre og Romsdal det samme helsetilbudet. Det oppgis ikke bakgrunnen for disse tallene.

– Dette medfører større dødelighet for hjertepasientene i Møre og Romsdal. Det heter seg at verken lommebok eller bosted skal ha noe å si for hvilket helsetilbud som gis eller kvaliteten. Pasientene fra Møre og Romsdal med akutt hjerteinfarkt får i dag et dårligere helsetilbud enn pasienter som bor i Trøndelag. Slik kan vi ikke ha det, skriver organisasjonen.

Kommentarer til denne saken