(Nettavisen): – Det er et tillitsbrudd mellom flyselskapene og forbrukerne, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til Nettavisen.

I en pressemelding mandag morgen, skriver Forbrukerrådet at de har sendt brev til SAS og Norwegian for å be dem om å forlenge levetiden på bonuspoengene.

– Vi står ikke fritt til å reise nå, og da kan ikke flyselskapene nulle verdiene kundene har betrodd dem, sier Blyverket i pressemeldingen.

Desperat jakt etter penger

Tidligere i vår skrev Nettavisen at Norwegian Reward-kunder, som er flyselskapet Norwegians bonusprogram, innen 7. april måtte bekrefte at de ville fornye poengene som ellers ville gått ut i år. Dette skulle gjøres ved å trykke på en knapp i en e-post.

Eksperter trodde Norwegian forsøkte å kvitte seg med en rekke medlemmers cashpoints.

– De slipper forpliktelsen ved å betale ut kundene. Det er et selskap som er på desperat jakt etter penger, og dette er en måte de kan spare kostnader på, sa økonomiprofessor ved NHH, Tor Wallin Andreassen.

Sas derimot, de forlenget ikke varighetene på bonuspoengene til sine kunder. Men til gjengjeld har poengene en varighet på fem og ikke tre år, samt at kundene har kunnet benytte poengene gjennom hele pandemien i motsetning til hos Norwegian.

Det har også vært mulig å benytte poengene både til reiser, i Eurobonus-shoppen deres, til leiebil og hotell. Bonusreiser bestilt lang fram i tid, kan endres før avreise.

- Forbrukerne er slitne

Nå krever Forbrukerrådet en endring. De krever svar fra selskapene innen 6. mai.

– Vi mener det er en lite hederlig måte å forhandle forbrukerne på, og håper de forlenger poengene like lenge som den perioden det er reiserestriksjoner, sier Blyverket til Nettavisen.

Hun trekker fram at mange valgte å takke ja til å få bonuspoeng i stedet for tilbakebetaling i form av penger da reiser ble kansellert i 2020, i solidaritet med selskapene. SAS og Norwegian ville stått i en enda mer sårbar situasjon nå, om alle kundene heller hadde fått tilbakebetalt penger.

– En del fikk tilbakebetalt i bonuspoeng med utløpsdato. Det er fortsatt knapt mulig å reise med fly, og derfor står kundene i fare for å miste store verdier, sier hun.

Selv om SAS sine kunder har hatt mulighet til å bruke poengene under pandemien, enten på reiser, leiebil, hotell eller Eurobonus-shoppen, mener Blyverket det ikke er godt nok.

– Det er store reiserestriksjoner og det er vanskelig for forbrukerne å planlegge reiser fram i tid. Det er ingen fullgod løsning slik det er hos SAS, sier hun.

Direktøren håper det løser seg nå, og at kundene får forlenget poengene sine - enten de rakk å trykke på knappen i mailen fra Norwegian i tide eller ei.

– Forbrukerne er slitne over å kjempe mot store næringsaktører, sier hun.

Om SAS og Norwegian velger å ikke høre på Forbrukerrådet, skal de se på hva mer de kan gjøre for å stå opp for forbrukernes rettigheter overfor flyselskapene.

Skal møte Forbrukerrådet

Kommunikasjonssjef Esben Tuman i Norwegian bekrefter at de har mottatt brevet fra Forbrukerrådet.

– Vi har avtalt å møte dem for å snakke om denne tematikken, forteller Tuman til Nettavisen.

Han sier at det er viktig for dem å beholde Norwegian Reward som et attraktivt bonusprogram, og medlemmene er derfor også svært viktige for dem.

– Derfor har alle medlemmene fått mulighet til å forlenge varigheten på poengene sine. Vi mener at de som valgte å trykke på knappen i mailen for å få denne muligheten, er i stor grad de som bruker programmet aktivt, sier han.

Samtidig påpeker Tuman at alle som valgte å takke ja til bonuspoeng som refusjon for kansellerte reiser i fjor, har fått forlenget varigheten på poengene automatisk med inntil 13 måneder.

Hvordan Norwegian responderer på Forbrukerrådets krav, får de se når de har vært i møte med dem.

Ikke dekkende

Kommunikasjonssjef John Eckhoff viser til det skriftlige svaret de har sendt til Forbrukerrådet, når vi spør om de vil kommentere saken.

SAS sier at de ikke kjenner seg igjen i følgende uttalelse fra Forbrukerrådets i brevet:

«En rekke forbrukere har også bedt om refusjon i bonuspoeng i stedet for kontanter, i solidaritet med flyselskapene som stod i en vanskelig situasjon og i tillit til at bonusprogrammene ville bestå som før. Dette har bidratt betydelig til å holde liv i flyselskapene.»

– Vi finner ikke beskrivelsen dekkende for verken SAS eller våre kunders ønsker. Selskapet benyttet ikke EuroBonus-poeng i refusjonssakene, og kundenes uttrykte bekymring som har blitt oss til del har i all hovedsak handlet om å beholde valøren/statusen på EuroBonus kortet siden man ikke reiste som før, skriver SAS.

SAS viser til at bonusprogrammet deres består md samme vilkår som før krisen, men de har også allerede gjort ekstraordinære tiltak. De har blant annet forlenget nåværende medlemsnivå med 12 måneder for medlemmer med kvalifiseringsperiode til og med august 2021. I tillegg har de åpnet for muligheten til å kjøpe poeng.

Selskapet påpeker også at poengene har en varighet på fem år og kan brukes til mer enn bare reiser, samt at man kan bruke bonuspoeng på å kjøpe reiser fram i tid.

– Vi er av den realistiske forhåpning at begrensningene som råder i reisemarkedet i disse dager tross alt er forbigående, blant annet med henvisning til norske myndigheters gjenåpningsplan i fire trinn som gjelder for de kommende ukene, skriver SAS.

Nettavisen har foreløpig ikke fått kommentarer fra Norwegian.