Koronatiltak for 27 milliarder kroner presentert fredag

Av

I regjeringens fase 3-pakke legges det fram tiltak for til sammen 27 milliarder kroner, blant annet til en grønn omstillingspakke.

DEL

Det foreslås blant annet 4 milliarder kroner for bedrifter som tar egne permitterte tilbake, og 4 milliarder kroner til å holde aktiviteten oppe i byggebransjen.

Regjeringen la fram tiltakene fredag.

Det gis også 3,6 milliarder kroner over tre år til en grønn omstillingspakke, blant annet til Enova.

– Vi legger nå fram tiltak som både får folk i jobb, øker aktiviteten i norsk næringsliv og bidrar til langsiktig verdiskaping i privat sektor framover. Slik styrker vi grunnlaget for norsk velferd i framtiden, sier statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen om tiltakene

I den nye tiltakspakken foreslås det også en samlet pott på 5,2 milliarder kroner i midler til kommuner og kjøp av flyruter, togruter og kollektivtrafikk i fylkeskommunene.

– Vi har brukt mye penger for å unngå at krisen skulle bli enda større med flere konkurser og arbeidsledige, og vi kommer til å fremme flere tiltak hvis det blir nødvendig, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Statsminister Erna Solberg kommer med nye råd for ferie- og fritidsreiser klokka 14 fredag.

SV: – Tafatt, grått og usosialt

Regjeringens pakke for å føre Norge ut av koronakrisen møtes med krass kritikk hos SV.

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken.

Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

– En kraftig grønn krisepakke kunne gitt nye muligheter for industri og næringsliv, som i dag er avhengig av olje. I stedet får vi et tynt strøk med grønnmaling over et grått budsjett, sier han.

MDG: – Lommerusk

Regjeringens tiltakspakke til grønn omstilling beskrives som lommerusk av MDG. Partiet mener pakken gjør Norge mer oljeavhengig.

– Dette er et mageplask. Erna Solberg lovte oss en grønn tiltakspakke for klima, men det som kom var bare lommerusk. Det er som å love femretters middag og så servere en skål kald havregrøt, sier partileder Une Bastholm.

Hun ønsker en større industrisatsing på havvind, karbonfangst og utslippsfrie skip.

– Hvis du ser på alle de fire krisepakkene regjeringen har levert til nå, så går 1 prosent av pengene til grønne tiltak, mens 30 prosent av pengene går til å styrke det grå – oljenæringen, luftfart, fjerne CO₂-avgift og gjøre det billigere å forurense, sier hun.

Frp: – Dette holder ikke

Regjeringens pakke for å løfte landet ut av koronakrisen holder ikke mål, mener Fremskrittspartiet.

-Det er ikke satt av én krone til vei, men over 450 millioner kroner til integrering som allerede har et budsjett på 9,8 milliarder kroner. Satsingen på maritim næring er et mageplask, sier finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug.

Hun viser til at regjeringen har varslet 684 millioner kroner til maritim næring over fire år.

– Dette holder bare ikke. Norge er en havnasjon, og Frp har til hensikt at vi skal fortsette å være det. Pakken til den maritime næringen har blitt slaktet av bransjen. Det er svært spesielt at man nå foreslår å bruke nesten like mye på integrering som på å redde den maritime næringen. Vi kan ikke la verft langs kysten og arbeidsplasser gå tapt. Hver arbeidsplass på verft genererer 5,4 øvrige arbeidsplasser, sier Listhaug.

Hun savner satsing på veibygging og vedlikehold.

– På vei er det ingenting. Frp mener det bør lukte asfalt og bygges vei, slik at norske entreprenører kan holde hjulene i gang. Vi skal sikre penger til prosjekter som vil bedre veistandarden, og som bygges uten bompenger, sier Listhaug

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken