Gå til sidens hovedinnhold

Koronakrisepakken utvidet med 4,4 milliarder

Artikkelen er over 1 år gammel

Frp har fått plusset på 4,4 milliarder kroner på regjeringens siste koronakrisepakke. Nå får bedriftene mer, og flypassasjeravgiften skrotes hele neste år.

Frp og regjeringspartiene har sittet i forhandlinger den siste uken, og kom mandag til enighet. Totalt er den nye krisepakken på 22,1 milliarder kroner.

– Nå er Norge i en krise. Vi må sikre arbeidsplasser og vi må sikre også at folk har en jobb å gå til når denne krisen er over, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som har ledet forhandlingene for partiet.

Økt koronakompensasjon

Krisepakken, som nå har flertall i Stortinget, er blant annet blitt «oppgradert» på følgende punkter:

* Bedrifter med stor omsetningssvikt får økt koronakompensasjonen. For november og desember blir dekningen på 85 prosent, mot 70 prosent som regjeringen foreslo. Deretter vil den være på 80 prosent i januar og februar. For september og oktober settes den til 70 prosent, mot 60 som regjeringen foreslo.

Les også

26 selskap har fått koronastøtte i Averøy – sjekk hvilke her

* Makstaket for utbetalinger heves også fra 50 til 80 millioner kroner.

* Flypassasjeravgiften fjernes ut 2021. I tillegg skal regjeringen vurdere en egen kompensasjonsordning for luftfarten.

Lavmoms opprettholdes i første halvår

* Den lave satsen på den såkalte lavmomsen på 6 prosent blir opprettholdt i første halvår. Dette gjelder blant annet kultur, reiseliv og transport.

* 400 millioner kroner for å hjelpe mot ensomhet for eldre.

Avtalen innebærer også at man på nyåret skal vurdere å videreføre kompensasjonsordningen for de kriserammede bedriftene dersom det er behov for det.

– Vi ønsker at regjeringen skal være i forkant, ikke på etterskudd slik de har vært til nå, sier Listhaug.

Statsbudsjettet gjenstår

Nå som det er enighet om krisepakken, skal Frp og regjeringspartiene for alvor i gang med å forhandle om statsbudsjettet.

– Denne pakken er en liten del av statsbudsjettet for 2021. Det venter nå tøffe forhandlinger for å komme til enighet om resten, sier Listhaug.

NHO: Glade for forbedringene i krisepakken

Vi frykter fortsatt konkurser fremover, men regjeringen og Frp har med denne pakken kommet oss i møte, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Vi står i en veldig alvorlig krise, og mange bedrifter har en krevende og mørk vinter foran seg, påpeker NHO-sjefen.

Han uttrykker glede over forbedringer i krisepakken. NHO har kjempet for å øke kompensasjonsgraden, understreker Almlid. Den blir nå på 70 prosent i september og oktober, så 85 prosent i november og desember og deretter 80 prosent for januar og februar.

– Dette viser at Frp og regjeringen forstår at bedriftene trenger ordentlig hjelp for å unngå at koronapandemien blir en unødvendig stor krise for norsk næringsliv, sier Almlid.

Kommentarer til denne saken