SISTE: Det pågår omfattende smittesporing i Surnadal. Om lag 80 personer testet seg fredag, etter at det torsdag ble kjent at en ny person har fått påvist koronaviruset. Kommunen venter å få svar lørdag.

Den smittede deltok i et selskap med både barn og voksne til stede sist helg, og potensialet for videre smitte anslås å være stort. Det ser ut som om smitten har kommet i forbindelse med reise utenfor kommunen, opplyser kommuneoverlege Bjørn Buan fredag ettermiddag.

Stenger barnehage, elever tas ut fra skoler

En barnehage samt avdelinger i andre barnehager stenges fredag og mandag, mens grupper i skoleklasser må holde seg hjemme.

Det er blant tiltakene kommuneoverlege Bjørn Buan har iverksatt etter at det torsdag ble påvist koronasmitte i Surnadal.

Flere barnehager og skoler må ha stengt fredag 18. september og mandag 21. september.

For Midtigrenda barnehage gjelder dette barn og ansatte på Maurtua. For Øye barnehage gjelder dette barn og ansette på Austistuå og Utistuå. For Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter gjelder dette elever og ansatte på 1.- 3. trinn. For Mo barnehage gjelder dette alle barn og tilsette. For Øye skule gjelder dette elever og ansatte på 2. og 4.trinn. I tillegg er SFO også stengt disse dagene.

Kommuneoverlegen ber også om at søsken til dem som går på de stengte avdelingene er hjemme disse to dagene.

Videre opplyser kommunen at foreldre til barn på de berørte barnehageavdelingene/trinnene som er stengt og søsken til disse, blir bedt opp å forholde seg til karantenvilkårene fram til ny beskjed blir gitt. Dette betyr å holde seg hjemme, ikke gå på jobb uten at det er samfunnskritisk nødvendig, vurdere egen allmenntilstand og vurdere å teste seg om en får symptom.

Nærkontakter som er satt i karantene, skal teste seg.

Justering av tiltak

Kommunen varsler også en justering av tiltakene på bakgrunn av resultatene av teste kommer inn.

Torsdag kveld opplyste kommuneoverlegen følgende:

– Vi velger å iverksette tiltakene for å være i forkant og ikke miste tid. Fredag blir det også en omfattende testing av kontaktpunkt i denne smittesaken, der vi får svar på prøvene lørdag, sier Buan.

Elevene som tas ut av skolene, får fjernundervisning fredag og mandag. Buan kan torsdag kveld ikke si eksakt hvor mange barn som berøres av tiltakene.

– Noen plasser er det 5-10 i gruppen, andre steder er det 15-20. Så i sum blir det ganske mange, sier Buan.

Allerede torsdag var det flere som er i den nærmeste sirkelen, blant annet familie og arbeidskolleger til den smittede, som oppsøkte legesenteret for å bli testet.

– Det er få med symptomer, så det er fort gjort at dette koker ned til dette ene tilfellet. Men vi tar heller kritikk for at vi iverksetter slike tiltak enn å la det være, dersom man i etterpåklokskapens navn ser at det ikke var nødvendig, sier Buan.

Smittesporingen startet umiddelbart da den positive testen ble kjent.

– Vi er ikke i mål med smittesporingen, men det handler om at vedkommende har vært på reise. Eksakt hvor smitten er kommet fra, det vet vi ikke ennå. Men vi har en tråd som vi følger, og den går ut av kommunen. Og det er alltid best om vi finner en kilde enn at smittesporingen ender uten resultat, sier Buan.