At man finner dem sammen i en kjeller i Kristiansund en iskald fredagskveld i januar, må bare varme hver eneste sjel med et hjerte for god musikk.

Jørun Bøgeberg og Tove Bøygard er to av Norges mest meritterte artister, som denne og neste uke er ute på skoleturne i Møre og Romsdal. Innimellom gjør de noen få konserter på utesteder i fylket, og nå i helga ble FastingKjeller'n i Kristiansund beæret med et besøk.

Mange flere valgte å være hjemme og fyre i ovnen, framfor å bli varmet av musikken denne kvelden.

Lydhørt publikum

De som kom var imidlertid et svært lydhørt publikum gjennom to sett, og det er da også umulig å ikke bli stille når Tove Bøygard beretter historien om den unge jenta på kjøret, som ringer hjem til mor med en bønn om få komme hjem.

«Koma heim» er kanskje det sterkeste vitnesbyrdet fra hennes mangeårige arbeid blant narkomane og prostituerte i Oslo, og den låta som grep undertegnede aller mest da søsterduoen Bøygard fra Ål i Hallingdal debuterte med norske tekster i 2008.

Felles for flere sanger Tove Bøygard har skrevet, er opplevelsene fra det viktige arbeidet som hun har tatt med seg inn i musikken. Hun ser menneskene bak den ofte litt forfalne fasaden, og gir dem et ansikt og en stemme - i alle fall musikalsk.

Og det er mer der det kommer fra. Under konserten fredag, fikk publikum stifte bekjentskap med nye låter som «Alminneleg liv», der tematikken er den sammen. «Alle desse dagane» er også ei ny låt som faller usedvanlig lett i øret.

Underfundig humor

Men vi skal ikke glemme Bøygards makker, Jørun Bøgeberg. At mannen er en utmerket bassist, er for lengst en etablert sannhet. Om hans øvrige sider som musiker visste undertegnede svært lite.

For Bøgeberg, som har spilt med en lang rekke store nasjonale og internasjonale artister, står meget støtt på egne bein.

Han er også den som basser hele kvelden i gang med sin basstard. Et instrument som er en tredjedel bass og to tredjedeler gitar. «Basstard» er også navnet på en av hans tre soloplater.

Med solid stemme og en god porsjon underfundig humor, ikke minst på låtene fra hans siste soloplate «Potet», sitter latteren løst i FastingKjeller'n denne kvelden. Og raskt er trekken utenfra glemt og varmen siger inn.

Det fungerer fra a til å, enten de to på scenen drar Bøgebergs blueslåter som «Nice talking to you» - med Bøygard på bluesharpa - eller rocker det opp med  «Heim att te Skrindo».

Dette var rett og slett en kveld som kunne vært foreskrevet som medisin mot vintertrøtthet og frosne sjeler.