Konkursen rammer reisende fra Kristiansund

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

DEL

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Litt over klokka 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook selv på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook.

Dette rammer også reisende fra Kristiansund. På sin hjemmeside tilbyr Ving:

«[ ...] charterreiser direkte fra Kristiansund til herlige Mallorca og til spennende Tyrkia. Fly direkte med Ving, og unngå dyre tilslutningsreiser og lange reisetider. Her finner du de mest populære stedene på Mallorca og i Tyrkia som du kan velge når du reiser fra Kristiansund.»

Videre averterer Ving med at interesserte kan tilbringe høstferien i enten Alcudia, Cala D'or eller Playa de Palma på Mallorca. Avreise fra Kristiansund var planlagt 5. oktober.

Ving Norge jobber nå intensivt med å få oversikt over situasjonen.

– Akkurat nå arbeider vi med å innhente all den informasjon vi kan. Samtidig er vår viktigste prioritert å hjelpe alle kundene våre, og først og fremst de som skal hjem i dag, forteller informasjonssjef Siri Røhr-Staff i en pressemelding.

Ving Norge er en egen juridisk enhet og er derfor ikke konkurs på nåværende tidspunkt.

– Det er ingen automatikk i at datterselskapene går konkurs selv om morselskapet gjør det. Vi må gjøre en egen vurdering på situasjonen i Norden, og der er det vi jobber med nå, sier Røhr-Staff.

Ving vil kalle inn til en pressekonferanse så snart ny informasjon foreligger.

Slik får du hjelp

Forbrukerrådet bistår med råd og veiledning til dem som er rammet av Thomas Cook-konkursen. De fleste vil få hjelp med returreise og har krav på penger.

– Dette er skikkelig leit for dem som blir sittende fast og som ikke får reist. Alle som er på pakkereise med Ving, er sikret av Reisegarantifondet. De vil i første omgang sikre returreise for alle berørte, sier Pia Cecilie Høst, som leder Forbukerrådets avdeling for forbrukerdialog, til NTB.

Ved konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på fondets nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Reisegarantifondet oppfordrer folk som trenger returreise, til å sende en e-post til firmaport@rgf.no og skrive følgende i e-posten: «Ving – HJEMREISE – [FERIELAND] – [FLYPLASS I NORGE] – [DITT NAVN]».

– Alle reisende som har kjøpt en pakkereise som nå blir kansellert som følge av konkursen, kan kreve å få pengene tilbake av Reisegarantifondet, sier Høst.

De som får turen kansellert, oppfordres til å sende e-post til firmapost@rgf.no med følgende emnetittel: «Ving – REFUSJON – [DITT NAVN]».

– Hvis du derimot bare har bestilt flyreise, enten med Ving eller Thomas Cook direkte, kan du ikke bruke Reisegarantifondet. Så lenge Ving ikke er konkurs, skal de skaffe deg en billett til ditt reisemål. Du skal også bli tatt vare på i ventetiden, med mat og drikke og overnatting, sier Høst i Forbrukerrådet.

Usikkert hvordan det går

Hvis du har bestilt direkte gjennom Thomas Cook, må du selv ordne hjemreise.

– Du har rett på pengene tilbake fra kredittkortselskapet eller fra banken din, hvis du har kjøpt billetter med betalingskort med VISA- eller Mastercard-del. Og det har de aller fleste. Vi jobber med å få inn en reisegarantiordning for flypassasjerer på ordinære flyreiser, men den er ikke på plass ennå, sier Høst.

Hun fastslår at det er usikkert hvordan det vil gå med Ving framover.

– Hvis du har bestilt en kommende pakketur med Ving, kan det hende at den ikke blir noe av. Reisegarantifondet kan også dekke utgiftene for en slik pakkereise, sier Høst.

Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning, og de kan svare på spørsmål om konkursen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken