Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen må ha tillit til denne gjengen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2004 skrev jeg en artikkel om brannmuseet i Kristiansund. Jeg vil komme med den påstand at Kristiansund fremdeles har Norges flotteste brannmuseum. Ja, til og med enda bedre. Siden den gang har denne fantastiske og arbeidsomme gjengen restaurert ytterligere flere biler etc.

Parallelt med dette restaureringsarbeidet, har de jobbet med å finne ut hvor fremtidens museum skal ligge, og har nå kommet med et forslag til kommunen, men som dessverre har havnet nederst i en eller annen skuff i administrasjonenslokaler.

Det fortjener ikke disse personene som har lagt ned så mye gratisarbeid for Kristiansund kommune.

Kommunen må ha tillit til denne gjengen. De har gjennom en årrekke bevist og gjort seg fortjent til en slik tillit. Magnar Løkvik og Arild Jørgenvåg startet opp arbeidet på slutten av 70-tallet.

Les også

Ildsjeler for brannmuseum har fått nok: – Vi er sjokkerte

Tidlig på 80-tallet startet arbeidet for alvor med å restaurere de gamle brannbilene. Inn kom Ivar Løkvik (sønn av Magnar Løkvik), Johnny Skarpnes, Tor Ove Rød, Wiggo Langhelle og Einar Helle med flere.

De har tilsammen lagt ned tusenvis av gratis arbeidstimer for at Kristiansund kommune skulle ha noe å vise frem for Nordmøres befolkning og turistene som kommer til byen.

Nå har de fått et tilsagn på ca. 40 millioner i fra Gjensidige Forsikring for å bygge brannmuseum et eller annet sted i byen. Det foreligger flere planer. Blant annet et nytt bygg innerst i Vågen. De har kommet langt med disse planene. Tidens Krav hadde en flott reportasje tidligere i år om disse, og de planene synes jeg så svært bra ut.

Intakt

Hvorfor ikke flytte Nordmøre Museum inn i det samme bygget? Jeg har aldri skjønt hvorfor de på død og liv vil flytte inn i et lite og trangt lokale i det planlagte kulturhuset. Det er mer enn nok plass til både brannmuseet og Nordmøre museum i dette kvartalet. Det må da være bedre å få lagt NordmøreMuseum til et eget «museumskvartal».

Tenk stort:«Vær storsinnet, både som forretningsdrivende og menneske. Dersom du snører deg inn i små snevre tankebaner, vil du aldri få øye på de store linjene og kommer til å forbli liten, både som menneske og som næringsdrivende»

Dersom disse planene ikke lar seg realisere av en eller annen grunn, er jo dagens brannstasjon et svært godt alternativ når denne fraflyttes. Der står det en komplett brannstasjon.

Bygg gjerne at glasstak over hele bakgården og still ut Norges største og flotteste bilpark med de gamle brannbilene, brannstigene, brannpumpene etc. Branntårnet hvor slangene ble tørket står der intakt, slangevasken i kjelleren, til og med den gamle smien står der helt intakt, bilverkstedet, garasjene og boligblokken til brannkonstablene står der ...

For å få turistene til å komme til et museum, vil det være en fordel at det er lokalisert bynært, og byen trenger virkelig aktivitet i sentrum.

Gull

Dagens brannstasjon vil i så måte være det aller beste alternativet. Dette vil helt sikkert bli Norges mest spektakulære brannmuseum - ja kanskje i hele Europa. For i hvilket land kan man finne et brannmuseum lokalisert i en originalbrannstasjon/kvartal i fra 50-tallet Ihvertfall ikke på denne størrelsen.

Kan beløpet som Gjensidige har gitt tilsagn på, heller benyttes til en oppgradering av nåværende brannstasjon til museum ?

Kjære ordfører: Finn ut sånn cirka hvor mange gratis arbeidstimer denne dugnadsgjengen har lagt ned de siste 40 årene og gange opp timeantallet med en timepris.

Jeg tror jeg denne summen vil bli svært høy. Den summen de ber om, målt opp denne summen av alt dugnadsjobben har lagt ned, vil være liten. Det vil derfor være svært smålig og uforståelig av kommunen ikke å bevilge de 200.000 kroner som er nødvendig for å komme videre med prosjektet.

Når de ber kommunen om 200.000 i støtte til et forprosjekt, bør det være enkelt å skjære gjennom og bevilge beløpet i løpet av få sekunder. Denne beslutningen bør etter min vurdering være enkel.

Denne dugnadsgjengen burde ha vært forgyllet med GULL i stedet for å bli møtt med en så dårlig unnskyldning som at korona er årsaken til at dette har tatt så lang tid.

Kommentarer til denne saken